Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselõtársak! Az agrártámogatások problémája ott kezdõdik, hogy nem tisztázott, hogy a kormányon belül milyen a Földmûvelésügyi Minisztérium tekintélye. Kisvárdától Nagykanizsáig a mezõgazdasági termelõk azt mondják, hogy semmi tekintélye nincs a Földmûvelésügyi Minisztériumnak. A jó szándékú nyilatkozatok ebben a Házban is elhangzottak tavaly az export bõvítõ támogatások után, amikor megindult valóban az állattenyésztés egészséges fejlõdése. Arra gondolok, hogy jó minõségû vemhes kocasüldõk lettek kihelyezve. Ma ugyanezeket a vemhes kocasüldõbõl lett vemhes kocákat is levágják, mondjuk a szegedi gyárban. Tisztelt miniszter úr, ez minek nevezhetõ? Mert átgondolt agrárpolitikának nem. Ez következetlenség, kapkodás.

Önök nagyon vétkesek abban, hogy nem tisztázták, hogy a Földmûvelésügyi Minisztériumnak milyen tekintélye van a kormányon belül. Én magam két percben erre szeretnék rávilágítani. Azért borzasztó tragédia, hogy amikor Horn Gyula miniszterelnök úr elvben, általánosságban beszél a gazdaságról, közben a gazdák segélykiáltásától visszhangzik az egész ország. Sajnos, igaza van ebben a Bogárdi képviselõtársnak, ugyanez meg fog ismétlõdni, a búzamizéria, ami tavalyi évben is megismétlõdött. Ügyeskedõk fogják megint elvinni a parasztemberek verítékkel megszerzett búzájának a hasznát. Önök cinkosok abban, még egyszer ezt a szót használom, önök cinkosok abban, hogy a nagy szakértõ kormány nem tudja megakadályozni, hogy ne az ügyeskedõ pénzintézetek, felvásárlók vigyék el. De ez nemcsak a búzára vonatkozik, hanem minden termékre.

Azok, akik tényleg vérrel, verítékkel kínlódnak, a parasztemberek, azoktól elvisszük a hasznot. Még egyszer mondom: meg fog ismétlõdni sajnos a búza- helyzet idén is. Majd késõbb az ötpercesemben erre még reagálok. Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage