Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Urak! Két percben csak egy-egy mondatot tudok elmondani. Gyimóthy úr és Bogárdi úr is beszélt a tavalyi reorgtámogatásokról. Nem felel meg a valóságnak, amit mondtak. Nem létszámnövelésre adtuk, hanem az állatállomány minõségi cseréjére és a férõhelyek korszerûsítésére. Van, aki ezt létszámnövelésre használta, mások pedig - okosan - a termelés, az alapanyag és az állattartó férõhelyek korszerûsítésére.

Búza. Tavaly a második félévben végig tartott a búzával kapcsolatos hangulatkeltés. Örömmel jelenthetem ki, hogy ma Magyarországon van annyi búza, amibõl meg lehet õrölni aratásig a szükséges lisztet, és ha megnézzük a statisztikákat, akkor az elmúlt egy esztendõ alatt a kenyér ára Magyarországon sokkal kisebb mértékben növekedett, mint más fogyasztási cikkek ára.

(9.00)

Az idei szabályozással az a feszültség, azért tart most a búzamizéria, mert nem engedtünk ki több búzát. Csak annyit engedtünk ki, amennyi garantálja a hazai ellátást, megfelelõ áron.

Kukoricát egyszerûen nem értem, lehetséges, hogy ön sem. A kukoricából ebben az esztendõben nem engedtünk ki egy dekát sem, az állatállomány ellátásához szükséges mennyiség bennmaradt az országban.

Gyimóthy úr azt mondta, hogy nem szektorsemleges támogatások 99%-át a magángazdák és a szövetkezetek, nagyüzemek ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe, nem teszünk megkülönböztetést.

Ismételten elhangzott, hogy nincs agrárpolitikánk. Szeretném tájékoztatni a képviselõ urakat arról, hogy a kormányprogramban meghirdetett export szintet, amelyet önök ismételten és többször megalapozatlannak tekintettek, az elmúlt esztendõben az élelmiszergazdaság teljesítette, és remény van arra, hogy az idén túlteljesíti. Köszönöm a figyelmüket. (Taps balról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage