Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr vagy elnök asszony! (Derültség a teremben.) Elnézést! Tisztelt Ház! Túltermelési válságok kialakulnak minden mezõgazdaságban, legyen az akár magyar, akár nyugat- európai, csakúgy a növénytermesztésben, mint az állattenyésztésben. A kérdés az, hogy a minisztérium hogyan tudja kezelni ezeket a válságokat. A minisztérium, szerintem, két dolgot tehet ezeknek az elkerülésére. Egyrészt megpróbálja megakadályozni azt, hogy ilyen válsághelyzetek kialakuljanak, azaz próbálja segíteni a termelõket abban, hogy reális és korrekt számítások alapján tervezzék meg a következõ évi gazdálkodásukat.

Másrészt, ha már létrejött egy ilyen túltermelési válság, akkor a minisztérium próbál a termelõknek intervenciós eszközökkel vagy más lépésekkel segíteni abban, hogy ez a válság kezelhetõ legyen. Itt nincs szó nagy dolgokról. Akár a gazdaság diplomáciai eszközeit is bevetve, a minisztérium is próbál a termelõnek abban segíteni, hogy az áruja, adott esetben itt a sertéstúltermelés miatt keletkezett jószág, valamilyen piackutatás alapján, elhelyezésre kerüljön.

Nos, én emlékeztetnék arra, amit Csépe Béla frakcióvezetõ-helyettes az elõbb már idézett a minisztérium politikai államtitkárától, hogy túltermelési válságok mögött általában a szervezetlenség húzódik meg. Én azt hiszem, hogy ezzel a minisztérium közvetve elismeri a felelõsségét abban, hogy része van ennek a válságnak a kialakulásában. Azt lehet ebben az esetben mondani, hogy talán jobb lenne, ha a minisztérium több jogosítványt adna le az agrárkamaráknak, amelyek már létrejöttek, hiszen egy nyugat-európai országban, Dániában, senki nem tudja a termelõk közül, hogy hívják a földmûvelésügyi minisztert, mert az agrárkamarák olyan tevékenységet végeznek, amely a termelési válságok kezelését sokkal hatékonyabban tudja segíteni, mint a minisztérium. A minisztérium tehát azt teheti meg, hogy a jogosítványok átadásával, az agrárkamarák feladatkörének bõvítésével segíti az ilyen túltermelési válság megakadályozását. Erre, sajnos, ma nagyon kevés reális esélyt látok. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage