Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Amikor a munkaügyi törvény módosításakor ezzel a kérdéssel foglalkoztunk, az ellenzék is és magam is, akkor messzemenõen helyeseltem azokat az aktív eszközöket, amelyeket az összevont foglalkoztatási alapok terhére - tehát meglehetõsen nagy összegû összevont alapból - kíván a minisztérium finanszírozni. De ugyanakkor valamennyien élesen kritizáltuk azt a megoldást, amely - tudjuk, hogy a mostani napokban - megszüntette a munkakezdõk munkanélküli-támogatását, járadékát. Föltétlenül szükség van aktív eszközökre, hogy csökkentsük a munkanélküliséget, de föltétlenül szükség van azok számára, akik a legelesettebbek, akik a legnehezebb helyzetben vannak. Hadd hívjam föl a figyelmet - ahogy akkor már felhívtam - arra, hogy a '30-as években a Szociáldemokrata Párt kivívta azt a jogot, hogy nem lehet elbocsátani a frissen segédvizsgát tett - akkor még így hívták a szakmunkás vizsgákat -, de nem lehetett elbocsátani és az utcára tenni azokat, akik még nem rendelkeztek akkora munkagyakorlattal, és akik csak mint inasok szereztek extraprofitot a vállalatoknak. (Az elnök kopogtatással figyelmeztet az idõ lejártára.)

Ezt a rendelkezést sikerült fenntartani késõbb is, és megteremteni azt, hogy a pályakezdõk számára legyen hely, legalábbis sokáig, tehát a '80-as évek közepéig.

Meg kell mondanom, hogy meg kellett volna teremteni ezt a lehetõséget, erre pénzügyi alapok az összevont foglalkozási alapokban rendelkezésre álltak. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage