Gaál Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

GAÁL GYULA, a Szabaddemokraták Szövetségének vezérszónoka: Köszönöm szépen, elnöknõ. Tisztelt Képviselõtársaim! Bár vezérszónoki felszólalásról beszélünk, mégis nagyon rövid kívánok lenni. Nemcsak azért rövid, mert egy viszonylag rövid és nem túl terjedelmes jogszabályról van szó, aminek a jogi részleteiben itt nem érdemes elmerülni - államtitkár úr ezt megfelelõen érzékeltette -, hanem bizonyos szimbolikus jelentõséget is szánok a rövidségnek, azt nevezetesen, hogy errõl a törvényjavaslatról valóban nem sokat beszélni kéne, hanem minél elõbb elfogadni.

Bár itt arról volt szó, és az kapott hangsúlyt, hogy az idei társadalombiztosítási költségvetésben elõírt bevételek beszedéséhez szükséges ez a törvényjavaslat, mégis úgy ítélem meg, hogy itt szélesebb körû jelentõsége van, nemcsak az idei év, hanem a következõ évek tekintetében is.

A dolog hátterérõl talán elég annyit mondani, hogy olyan helyzetben élünk, olyan államháztartási körülmények között, amikor az államháztartás kiadási oldalán az oktatásra, felsõoktatásra, közbiztonságra, honvédelemre, és a többi fontos közfeladat ellátására fordítható pénzek mindenki egységes megítélése szerint kevesek, nem elegendõek a feladatok színvonalas ellátására, a másik oldalon pedig az ezeknek a kiadásoknak fedezetéül szolgáló adóbevételeket, járulékbevételeket minden érintett, akinek ezt fizetnie kell, túlzott mértékûnek, soknak találja.

Nyilvánvaló, hogy egy olyan helyzetben, amikor egyik oldalon a kiadásokat növelni szeretnénk szívünk szerint, a másik oldalon a bevételeket csökkenteni szeretnénk, és ráadásul - hogy a dolog bonyolultabb legyen - nem szeretnénk, hogy az államháztartás hiánya növekedjen. Nem szeretnénk a következõ évek rovására most, egyszeri alkalommal megoldani problémákat, hiszen a jelenlegi problémáink is épp abból származnak jórészt, hogy korábbi években ilyen technikával idébbtoltuk, tolták a problémákat, az éves, rendszeresen növekvõ fizetési mérleg- és költségvetési hiányokat, ezért olyan megoldásokat kell találni erre a bonyolult problémára, amik a hiány növelése nélkül teszik lehetõvé azt, hogy úgy növekedjenek vagy ne csökkenjenek kiadások, hogy közben a bevételi oldalon engedményeket lehessen tenni.

Az SZDSZ támogatja és szorgalmazta a különbözõ adó- és járulékmértékek csökkenését, ezt azonban csak akkor teheti következetesen, hogyha a másik oldalon föllép annak érdekében, hogy a tényleges tartozásokat, a tényleges adó- és járulékterheket mindenki közösen vállalja és befizesse. Tehát a közteherviselés klasszikus fogalmának a tényleges megvalósítása a cél. Az a cél, hogy egy emberre, kisebb egységnyi jövedelemre kevesebb járulékteher, adóteher háruljon; ez akkor valósítható meg, hogyha ezt a terhelést viszont minden jövedelemre mindenki becsülettel befizeti.

Itt természetesen nem elég szép szavakat mondani ennek kapcsán, hogy legyen olyan kedves mindenki a köztartozásait befizetni - ennél kicsit többre van szükség. Nevezetesen arra, hogy azok az állami hatóságok, intézmények, amiknek joga van ezeknek a köztartozásoknak a beszedésére, tényleges jogi eszközöket, felhatalmazást kapjanak, hogy ezekkel a jogokkal élni is tudjanak.

Ennek érdekében én is megismétlem a bizottsági elõadó és államtitkár úr kérését is, hogy az Országgyûlés minél rövidebb idõ alatt tárgyalja meg és fogadja el a benyújtott javaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage