Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF, a Független Kisgazdapárt vezérszónoka: Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselõtársaim! A kormány elõterjesztése az egyes köztartozások behajtásával összefüggõ törvények módosításáról a Független Kisgazdapárt megítélése szerint távolról sem bizonyul olyan egyértelmû, és sem a jogi, sem egyéb vonatkozásokban gondot fel nem vetõ elõterjesztésnek, ahogy az eddigi bizottsági véleményekbõl, illetõleg Gaál Gyula vezérszónoklatából az kitûnt, ugyanis a mi megítélésünk szerint a köztartozások behajtását a szabályozások egyszerûsítése, áttekinthetõvé tétele segítené elõ; a jelenlegi beterjesztés pedig egyértelmûen ködösítõ, az agyonbonyolítás módszerére alapuló elõterjesztés. A változtatások nem az állami, önkormányzati tevékenység szükséges megjavítására irányulnak, hanem a hatalmi privilégiumoknak a fenntartásához teremtenek még kényelmesebb körülményeket.

A szabályok állandó változtatgatása csak a zavarokat növeli, és a Független Kisgazdapárt számára elfogadhatatlan, hogy a néhány hónapja elfogadott törvények újrafogalmazására kerüljön sor.

(9.40)

Az adózás rendjérõl, a társadalombiztosításról szóló törvényekre éppúgy igaz ez a megállapítás, mint a társadalombiztosítás '96. évi költségvetésére. Ezek a változtatgatások szinte elkerülhetetlenné teszik a gazdálkodók állandó tévedéseit, következetlen, tehát közvetve és közvetlenül is a köztartozások növekedéséhez fognak vezetni, és a behajtások megoldatlanságát fogják elõsegíteni. Tehát pontosan az ellenkezõ célt fogja elérni a kormány ezzel a most beterjesztett módosító csomaggal, mint amelyet szándékozik. Hadd legyen szabad rámutatnom arra, hogy ez az elõterjesztés ékes bizonyítéka annak, hogy a pénzügyminiszter kicserélése semmilyen lényegi változással nem járt a kormány formális pénzügypolitikájában. Bár a csomag általában a köztartozások behajtásáról szól, fõleg azonban a tb kintlevõségeinek a behajtását hivatott elõsegíteni.

Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen rendkívül nagy és növekvõ a társadalombiztosítás hiánya. Jelentõsek lehetnek a kintlévõségek is, az adatok azonban az ÁSZ szerint is megbízhatatlanok. Rossz és bizonytalan a nyilvántartás, sem a kintlévõség összege, sem az adósok köre nincs megnyugtató biztonsággal meghatározva. A Független Kisgazdapárt megérti, hogy a kormány a tb költségvetés hiányával kapcsolatban kínos helyzetbe jutott. Ezt a költségvetést két MSZP-s képviselõ javaslata jelentette, amelyet teljesen helytelenül keresztül-erõltetett a kormánytöbbség az Országgyûlésen. Állítólagos nemzetközi elvárásokra hivatkozva tették ezt, miközben a magyar kormány a tb-költségvetést összekapcsolta a nemzetközi megállapításokkal.

A hiány túllépése miatt ezért végül is a nemzetközi szervezetektõl nem az elvárt vállveregetést fogja a kormány megkapni, hanem bizony súlyos neheztelés lesz ennek a következménye. Ugyanis a tervezett 17,8 milliárd forint hiány helyett a hiány akár a 70 milliárd forintot is elérheti. Én úgy hiszem, igen tisztelt képviselõtársaim, ez az adat, ez önmagában is megdöbbentõ, a tb- költségvetés igen magasan állapította meg a behajtandó követelések összegét. Ez azonban a tb önkormányzatok szerint is teljesíthetetlen. Véleményünk szerint minden behajtást meg kell elõzzön a hiteles nyilvántartás megteremtése. Enélkül ugyanis a behajtás további ösztönzése, illetõleg a követeléseit pontatlanul nyilvántartó szervezet számára minden további jogosítmány csak a zavarokat növelheti, a társadalom zaklatását szolgálhatja. Kár tehát az APEH után a társadalombiztosításnak is fogakat adni, hiszen ezek a fogak egyértelmûen maximálisan protézisnek tekinthetõk, de annak sem idõtállónak, hiszen addig, amíg a belsõ szervezettség, a fegyelme olyan a tb- nek, amilyen, ne csodálkozzanak ezen a megállapításon.

Legyen szabad itt külön kitérnem arra, hogy a Független Kisgazdapárt, ahogy azt már a társadalombiztosítással kapcsolatos vitában is többször kifejtette, mindent megelõzõnek tartana a társadalombiztosítás szakértõk tömegével való átvilágítását, enélkül nem lehet az ügyben elõrejutni. Ezt mi a tb-vezetõk munkatársai kötelezettségének tartanánk egyébként, amiért természetszerûleg semmilyen jutalom sem jár. A tb költségvetése ugyanakkor - és ezt a jelenlegi költségvetési helyzetünkben tessék megjegyezni ezt a számot - 450 millió forint behajtási prémium-elõirányzattal számol. A mostani kormány- elõterjesztés pedig megteremti a lehetõségét egy még ennél is nagyobb összeg kifizetésére.

Ami most már azokat a jogi részeket illeti, amelyeket nagyvonalúan Gaál vezérszónok úr úgy fejtett ki, hogy abban semmi kivetnivalót aztán tényleg a legkényesebb ízlés sem találhat, hát hadd legyen szabad rámutatnom rögtön arra: legalább három körben súlyos alkotmányellenességet, illetõleg törvénysértést észlel a Kisgazdapárt. Ugyanis a javaslatcsomag meghosszabbítja az elévülési idejét, mégpedig a polgári törvénykönyvben meghatározott öt év helyett akár lehet az hat év is, a törvény megszövegezése olyan. Ennek részleteire most nem tudok kitérni, mert tíz percen belül erre nincsen lehetõség, de ez az önkényes meghosszabbítás egyértelmûen felveti a Független Kisgazdapárt törvényességi aggályait. Ugyanilyen törvényességi aggályokat vet fel a jogerõs határozat bíróság elõtti megtámadhatóságának az az új szabályozása, amelyet az 1975. évi II. törvény 104/D. §-ának (4) bekezdését akként kívánja módosítani, hogy a keresettel megtámadott határozat végrehajtásának halasztó hatályát kiiktatja, és az új szabályozás kimondja, hogy a kereset benyújtása a határozat végrehajthatóságát nem érinti.

Az a lehetõség, hogy a bíróság a fizetésre kötelezett kérelmére a határozat végrehajtását felfüggesztheti, nem érinti a mi jogi megítélésünket, mert a lényeg a végrehajtás hivatalból történõ felfüggesztésének a mellõzése, amely szemben áll az európai jogfelfogással.

Végül megdöbbenésünket fejezzük ki amiatt, hogy a végrehajtási jog földhivatali bejegyzését soron kívül kell eszközölni. Ez a rendelkezés a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint sérti a felek egyenlõségének elvét, ugyanis ahelyett, hogy növelné a földhivatal kapacitását, és ennek megfelelõen mindenki kérelmét rögtön bejegyeznék a földhivatalban, amint az valamikor a telekkönyvben volt, én még emlékszem arra az idõre, amíg elszívtam egy cigarettát - akkor még dohányoztam -, addig tartott egy bejegyzés, most ilyen privilégiumokat teremt, ezzel a jogegyenlõség elvét felrúgja, és valóban azt a látszatot kelti a kívülállóban - amelyre mindenki hivatkozni szokott az ellenzéki oldalról -, hogy az állampárti sztereotípiák, a kádári módszerek élednek fel a szemünk láttára. Ezért tehát a Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja ezt a megdöbbentõen rossz, és a céllal pont ellentétes hatást elérõ törvénytervezetet elutasítja. Köszönöm a türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage