Schamschula György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SCHAMSCHULA GYÖRGY (független): Elnök Asszony! Államtitkár Úr! Hölgyeim és Uraim! Nagyon nehéz nyolcadikként beszélni errõl a témáról, hiszen nagyon sok lényeges dolgot elmondtak már elõttem, amiknek az ismétlésétõl illik tartózkodni. Azonban el kell mondani azt is, hogy a lényeget, tehát hogy mi okozza ezt a problémakört, nagyon kevesen érintették.

Onnan kezdeném talán, hogy egy túladóztatott országban élünk. Ebbõl az országból olyan mennyiségû jövedelmet vonnak el különbözõ állami célokra, amely lehetetlenné teszi a gazdaság gyors fejlõdését, és ezáltal növekszik a tönkremenõ cégek, az elszegényedõ vállalkozók aránya.

(10.40)

Úgy gondolom, hogy az ország túladóztatása felelõs azért, hogy a tb- járulékok behajtására most újabb és újabb eszközöket és jogszabályokat kell alkotni. A gazdaságban 1994 óta jelentõsen csökken a vásárlóerõ. Ez a kormány kifejezett szándéka volt, amelyet a pénzügyminiszter urak és a Pénzügyminisztérium sokszor elmondott, és tanúja lehet az ország, hogy sikerült Magyarországon a lakosság vásárlóerejét lényegesen csökkenteni. A vásárlóerõ-csökkenés azonban azzal jár, hogy a vállalkozók, a vállalatok egyre kevesebb jövedelemhez jutnak, és az egyre kevesebb jövedelembõl egyre kevesebbet tud az állam elvonni. Úgy gondolom, hogyha ezt a folyamatot meg tudnánk fordítani és az országban egy gazdasági növekedési pálya indulna el, akkor a jelenlegi probléma megoldásához is közelebb jutnánk.

Különösen el kell mondani azt, hogy a tb és egyáltalán az adók behajtásában is, a maradék állami cégek kiemelkedõ helyet foglalnak el az adósok sorában. Tehát itt nemcsak arról van szó, hogy nem tudja az állam behajtani a vállalkozóktól és a magánvállalkozásoktól az adót és a tb-járulékot, hanem arról is szó van, hogy az állam egyik zsebébõl a másikba kéne rakni a pénzt, azonban lévén mind a két zseb üres, ez igen nehezen fog menni.

Ezen túlmenõen nem akarom ismételni azokat a kritikákat, amiket Torgyán József, Rubovszky képviselõ urak elmondtak, és amivel egyetértünk. Rá kell mutatni arra, hogy ez a törvénytervezet tulajdonképpen az eddigi próbálkozások kudarcának is tekinthetõ. Eddig is jó néhány kísérlet történt arra, hogy hogy lehetne a tb-járulékot nem fizetõ vállalatoktól behajtani a pénzt, gondolok arra, hogy például megpróbáltak maszek behajtókat akvirálni erre a célra, akiknek aztán jutalékos rendszerben próbáltak különbözõ lehetõséget adni, vagy ösztönzést adni a behajtásokra, nem sikerült. Fölfogható ez a törvényjavaslat a pénzbehajtásért felelõs állami szervezetek; tb, APEH kudarcának is. Hiszen ezek jól és megfelelõ minõségben végeznék munkájukat, nem kellene ezt a törvényjavaslatot elõterjeszteni.

És végezetül, én azt hiszem, az egész törvényjavaslat felfogható a jelenlegi kormány gazdaságpolitikájának a kudarcaként. Hiszen hogyha ez a kormány nem szûkítette volna a vállalkozási lehetõséget, nem csökkentette volna a lakosság vásárlóerejét, akkor nem került volna ilyen mértékû ellehetetlenülésre sor. Hiszen valljuk be, a legtöbb vállalat, legtöbb vállalkozó nem azért nem fizeti be a szükséges összegeket, mert ilyen módon próbál valamiképpen kitolni az APEH-hal, vagy a beszedõkkel, hanem egyszerûen azért, mert nincs rá lehetõsége. Anyagi lehetõségei nem teszik alkalmassá arra, hogy befizesse. Ugyancsak a lakosság túladóztatása az oka annak, hogy az emberek megpróbálnak különbözõ munkavállalói trükkökkel kibújni az adófizetés alól, például azzal, hogy a valóságosnál kisebb jövedelemrõl adnak be bevallást.

Mindenki tudja, hogy a magyar vállalkozói gyakorlatban elterjedt szokás az alkalmazottakat minimálbér-szinten foglalkoztatni, ez után fizetnek jövedelemadót, ez után fizetnek tb-járulékot, míg a minimálbér fölötti részt, ami természetesen illegális, a dolgozó szépen, feketén, zsebbõl zsebbe kapja meg.

Tehát végsõ soron egy régi problémának az újabb burjánzásával, az újabb elõfordulásával találkozunk, amely azt mutatja, hogy gazdaságpolitikailag nem jó irányba halad az ország. Ennek ellenére úgy érezzük, ez a törvény szükséges, ez a törvény hasznos abból a szempontból, hogy esetleg egy részét a kintlevõségeknek be tudja hajtani, de semmiképpen nem várhatjuk el, hogy a közel kétszáz milliárd forintos tb-kintlevõségnek jelentõs csökkenését fogja eredményezni.

Én úgy gondolom, az Országgyûlésnek ezt a törvényt meg kell alkotnia, túl sokat ne várjunk tõle, egy kicsit talán olyan lesz, mint amikor az ember saját maga igazolására bizonyos nem túl célzatos cselekedeteket fog megoldani. Javaslom, hogy a parlament fogadja el ezt a törvényjavaslatot, hiszen egyik megoldási módnak jó lenne, azonban alapvetõen arra kell törekedni, hogy a jelenlegi vállalkozókat és munkavállalókat tönkretevõ, korlátozó gazdaságpolitikát egy újabb, egy megfelelõ gazdaságpolitikával váltsuk fel. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage