Tóth Tihamér Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TÓTH TIHAMÉR (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Magam is Bauer Tamás képviselõtársam emlékezetét szeretném felfrissíteni egy-két korábbi dologban, mert valóban, közel egy éve annak, hogy nem sikerült a parlamentben a privatizációt ellenõrzõ bizottságot létrehozni. Egyrészt szeretném elmondani azt, hogy a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportján kívül azért kellettek kormánypárti szavazatok is ahhoz, hogy ez a bizottság a jelzett összetételben ne jöjjön létre. Ezt a Független Kisgazdapártnak bármilyen jelentõs a parlamenti frakciója, egyedül nem tudta volna elérni.

A másik dolog. Ha arról beszélünk, hogy a parlamentnek egyik feladata a kormányzat ellenõrzése, akkor úgy gondolom, hogy kellõ komolysággal nem lehet azt állítani, hogy a parlament ellenzéki pártjai hiúsítanak meg egy olyan bizottságnak a létrehozását, amelyiknek feladata lenne a kormányzat ellenõrzése. Most tulajdonképpen itt nem is kell semmi mást csinálni, csak egyszerûen kormányzati többséggel kimondani azt, hogy márpedig ennek az ellenõrzõ bizottságnak az elnöke a legnagyobb kormányzó frakció képviselõcsoportjából kell hogy kikerüljön.

Kérem szépen, én már voltam olyan parlamenti ellenõrzõ bizottságnak tagja, amelyiknek az elnöke a legnagyobb kormánypárti frakcióból került ki, hát hadd ne mondjam, hogy mit ért el ez a bizottság. Tehát ha így áll hozzá a parlament összessége a kormányzati munka ellenõrzéséhez, akkor valóban soha nem lesz kormányzati munkát ellenõrzõ bizottság a parlamentben, ugyanis a jelenlegi többség ezt ilyen kikötésekkel és ilyen tárgyalási merev állásponttal fogja végig megakadályozni. Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage