Barkóczy Gellért Tartalom Elõzõ Következõ

BARKÓCZY GELLÉRT (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Miniszter Úr! Ön a mezõgazdasági programjában elõre kiszámítható jövedelmû mezõgazdaságot ígért - sajnos nem ez történt. Sõt ellenkezõleg.

A múlt héten tárgyalt egy bizottság Somogy megyében, és úgy értékelték a helyzetet, hogy nagy visszaesés tapasztalható a '80-as évek végétõl napjainkig. Az elmúlt tíz év alatt a szarvasmarha-állomány 55 százalékkal esett vissza, a sertésállomány pedig 45 százalékkal.

Ezeket a tényeket a következõk idézték elõ: a nagy piachiány, az általános termelési bizonytalanság - nagyon fontos -, a megtermelt áruk alacsony átvételi árai. A felsoroltakból is fontosnak tartom a termelés bizonytalanságát.

Konkrét esetet mondok önnek. A pályázatokon elnyert szarvasmarha- és sertéskoca-akción beállított tenyészállatokat most kénytelen a gazda levágni, mert nem tudja értékesíteni terményeit.

Önök azt hirdetik, hogy túltermelés van az országban, ugyanakkor meg külföldrõl hoznak be mezõgazdasági terményeket. Ugyanezt teszik más terményekkel: zöldségfélével, burgonyával, most az eperrel vagy korábban a romlott tojással. Meg kellene akadályozni, miniszter úr, mezõgazdasági importáruk behozatalát.

A mezõgazdasági termények árait leviszik, az ipari termények árait felviszik. Gondolok itt a vegyszerre, a mûtrágyára, valamint a gépekre, amit 40-50 százalékkal is emeltek. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.)

Hogy van ez, miniszter úr? Teljes patthelyzet van vidéken. Itt hever a lehetõség a lábunk elõtt, miniszter úr. Ez a magyar föld Európa szívében, a legjobb adottságokkal, csak ki kellene használni. Ahol egy szem kukoricából 150 szem is lehet, azt nem becsüljük meg? Meddig tart, miniszter úr, a mezõgazdaság válsága? Várom miniszter úr válaszát. (Taps az FKGP soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage