Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Elnök Asszony! Lassan már klasszikussá válok ebben a Házban, annyit idéznek. De oly módon, ahogy Angliában mondják, hogy a klasszikusokat mindenki idézi, de senki sem olvassa. Tudniillik ez is ugyanolyan sztori volt, hogy legalább 8-10 ügy lehetne olyan, amiben vizsgálatot lehetne indítani. Tessék elõvenni a tudósításokat. Szinte nincs nap, amikor ne foglalkozna a sajtó ilyen vagy olyan ügyekkel. Most én nem a NATO-ba való bekerülésrõl szólok, mert ezt is tartalmazta képviselõ úr kérdése, hanem a kiemelt gazdasági bûncselekményekrõl. Tehát, hogy a tájékoztatási igényét kielégítsem.

Tegnap a Miniszterelnöki Hivatal elõterjesztésében, a belügyminiszter úr közremûködésével a nemzetbiztonsági kabineten megállapodtunk a következõben. Elõször: megteremtjük azokat az új, korszerû szervezeti feltételeket, a meglévõ struktúrákon belül, ezt aláhúzom, amely hatékonyabbá teheti a kiemelt gazdasági bûncselekményekkel szembeni fellépést. Lényegében, amely kiváltja az általam eredetileg központi nyomozóhivatalnak szánt szerepet.

A második: mindenképpen szükséges a nagy súlyú gazdasági bûncselekményekkel szemben az erõk összpontosítása, a hatóságok lényegesen jobb koordinálása.

A harmadik: bõvíteni kell a törvényi feltételeket. Tulajdonképpen ebben az irányban is nagyon sok olyan konkrét elgondolás, javaslat fogalmazódott meg, amelyet legkésõbb június 30-ig a kormány megvizsgál és dönteni fog ezekben az ügyekben. Úgyhogy reményeim szerint õsszel ezek elindulnak, már ezeknek a lépéseknek a végrehajtási munkálatai.

Befejezésül: ha a feketegazdaság olyan lenne, hogy bárki zsebre vághatná, hát én szívesen átengedném ezt bárkinek. Köszönöm szépen. (Nevetés. - Taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage