Héthy Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Képviselõ Úr! Ha már így visszatekintünk: egy fél évvel ezelõtt a parlament és a sajtó is azzal az állítással volt tele, hogy a kormány a költségvetési szférában foglalkoztatott saját alkalmazottaival nem tud megállapodni. Ezt követõen megszületett az egészségügyi dolgozókkal a KIÉT-ben a '96-os bérmegállapodás. Majd márciusban a közalkalmazotti szféra hároméves megállapodása, amelyik, azt hiszem, a legjelentõsebb, amelyik eddig ebben az országban e területen született.

Most a sajtó, illetve a parlament azzal az állítással van tele, hogy a kormány úgymond nem fogja teljesíteni ezeket a megállapodásokat. A kormány fogja teljesíteni. Ami a hároméves megállapodást illeti, a kormány most fogadja el azt a belsõ programot, amely a saját feladatait rögzíti.

(13.50)

Ami pedig a '96-os bérmegállapodást illeti, ennek a teljesítése is megfelelõ ütemben halad elõre. Most történtek meg azok a közalkalmazotti béremelések, amelyek az új illetménybértáblával '96. február 1-jéig visszamenõleg ennek az elsõ fázisát jelentik.

Ami az inflációt, illetve a reálbér-növekedést illeti, én úgy gondolom, hogy mindenféle összehasonlításokat lehet tenni. Ugyanakkor reálbérrõl komolyan beszélni csak éves viszonylatban, bizonyos fenntartásokkal, talán féléves összefüggésben lehet. Éppen ezért a kormánynak az a szándéka, hogy az elsõ félév adatainak ismeretében, amelyek, hangsúlyozom, bizonyos korlátozott következtetésre adnak alapot, ül le a szociális partnerekkel áttekinteni a megállapodás teljesülését. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage