Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Köszönöm, elnök asszony. Miniszterelnök Úr! A Magyar Közlöny 1996. június 4-ei számában jelent meg 1062/1996. (VI.4.) számú kormányhatározat Az államháztartási reform elõkészítése tárgyában.

Az ebben foglaltakhoz kapcsolódva kérdezem a miniszterelnök urat, hogy mi a rendeltetése az Országgyûlésnek, ha átalakuló társadalmunk egyik - mint a miniszteri rendelet mondja - legnagyobb horderejû kérdésének alapelveit, fõ céljait és követelményeit a kormány egyoldalúan határozatba hozhatja?

Kettõ. Miért hivatkozik a kormány és a kormánykoalíció tavaly március óta az államháztartási reformra, mint a megszorító intézkedések indítékára, ha annak elõkészítésérõl a kormány ez év június 4-ével adott ki határozatot?

Harmadik kérdés. Hogyan terjeszthetett a kormány a parlament elé olyan kardinális törvényeket az államháztartási reformra való hivatkozással, mint például a kórházi ágyak csökkentése úgy, hogy annak készítése során még az államháztartási reform alapelvei sem állhattak rendelkezésre?

Negyedik kérdés. A pénzügyminiszter fõfelelõsi kijelölése eo ipso a költségvetés pénzügyi kérdéseinek elsõdlegességét demonstrálja. Miért kell alapvetõ társadalompolitikai kérdéseket egy gazdasági részterület uralma alá rendelni?

Ötödik. A határozat elsõ számú melléklete, mindamellett, hogy az összehangolást a pénzügyminisztérium feladatává teszi, késõbb azt írja, idézem: "A végleges javaslatokat közösen, közös felelõsséggel, széles körû egyeztetések után kell megfogalmazni." Akkor most végeredményben ki a felelõs az elõterjesztésért?

Csak gratulálni tudok a kormány munkájához, ezt tegnap is megtettem, hogy egy június 4-én hatályba lépett határozat alapján már májusra visszamenõleg a minisztereknek feladatokat osztanak ki.

Végül hetedszer, kérdezem, hogy ez az a kormányhatározat, ami nyilvánvalóan a magyar társadalom és a parlament háta mögött született, netán azt a régi gyakorlatot eleveníti-e fel (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ lejártát.), hogy hatalmi központokban elhatározott prekoncepciók formális jóváhagyása marad csak az Országgyûlésre? (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage