Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Tisztelt Képviselõ Hölgy! Bizonyára ön is tudja, hogy van egy alkotmányos rend ebben az országban, annak megfelelõen, az egészségügyi intézmények a helyi önkormányzatok tulajdonában vannak. Másrészt a többi tb-önkormányzatok finanszírozzák az egészségügyi intézményeket, és harmadsorban pedig a kormányzat pedig a szabályozó rendszerrel foglalkozik.

Ezt azért szeretném aláhúzni, minden lépéshez, ami az egészségügyben történik, gyakorlatilag háromoldalú megállapodás szükséges. Ez történt, ez történik a jövõben is, amíg ez a gyakorlat fönnmarad. A kormány a maga részérõl, amit vállalt, teljesítette. Ami a bért illeti, áprilisban lejutott a megfelelõ összegû bértömeg ahhoz, hogy végre tudják hajtani az emelést. Tehát áprilisban megkapták a megfelelõ pénzt az egészségügyi biztosításon keresztül. Az, hogy konkrétan hol, kinek, milyen béremelést adnak, az már intézményi dolog, az nem kormányzati feladat, sõt, hatásköre sincs a Népjóléti Minisztériumnak arra, hogy ezt elõírja, beavatkozzon, vagy õ határozza meg, hogy mi hogy történjen. Tehát nem a mi hatáskörünk.

Az elõbb már elhangzott egy másik kérdés kapcsán, természetesen - mint ahogy ezt vállaltuk - két alkalommal is, egyrészt augusztusban, másrészt szeptemberben pedig az érdekképviseletekkel fogunk leülni, ugyancsak az évi bérhelyzet áttekintése céljából. És ami pedig a fogászatot illeti, mi azt mondottuk, hogy valóban felülvizsgáltuk a féléves tapasztalatokat, és annak alapján jutottunk arra a következtetésre, hogy segíteni kell, bizonyos intézkedéseket meg kell változtatni, ez megtörtént. Ma - ahhoz képest - sokkal jobb ezen a téren a helyzet, de az alapelvrõl nem mondottunk le, mégpedig arról az alapelvrõl, hogy igenis itt is szükséges a hozzájárulás, és még sorolhatnám a gyógyszerekkel és egyebekkel kapcsolatos kormányzati intézkedéseket. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage