Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Elnök Asszony! Köszönöm a szót! Tisztelt Ház! Mint emlékszünk, a Horn-kormány programjának egy rendkívül határozott része volt, hogy a földmûvelésügyi hivatalokat meg kell szüntetni. Ezeknek a hivataloknak a megszüntetésére ugyan nem került sor, de folyamatos vegzálásuk azóta sem maradt abba.

Emlékszünk a vezetõk egy részét azonnal a választások után kirúgták, a többit pedig most próbálja a minisztérium eltávolítani. Történt ez mind az idõ alatt, amikor a minisztériumnak egyáltalán nem volt információja arról, hogy mi történik a mezõgazdaságban. Emlékszünk, az 1995-ös búzaválság vagy botrány - vagy ki minek nevezi - elsõsorban azért történhetett meg, mert a minisztérium nem tudta, hogy mennyi búzát vetettek, mennyi a várható termés, és fõleg nem tudta azt, hogy ebbõl mennyi exportálható. A legújabb stáció a sokat vitatott agrártámogatás körül robbant ki. Ezeknek az embereknek újra keresztül kell menni azokon a kínlódásokon, amiket már egyszer elszenvedtek. A minisztérium nem tudta végül is szabályozni a támogatásokat, hiba hiba után következett, és a hibát a végrehajtókban keresték.

1996. május 22-én megjelent egy újságcikk. Szeretném szó szerint idézni, nehogy vád érjen: "Visszaélések az agrárpályázatoknál - fõcímmel - fegyelmi indul az FM hivatalvezetõk ellen." Ezt a minisztérium közigazgatási államtitkára nyilatkozta egy újságnak. Csupán dísz a tortán, hogy ezek az emberek ezt a hírt az újságból tudták meg. Azt nem akarom mondani, miniszter úr, hogy ez már nem divatos, de azért két kérdésem van. Érvényben van-e még a kormányprogram? (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) A másik pedig: Mire bukkantak a vizsgálatoknál? Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage