Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ, pénzügyminisztériumi politikai államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Mindenekelõtt szeretném leszögezni, hogy a Politikatörténeti Alapítvány költségvetési támogatására a 2139/1995. (V.17.) kormányhatározat, illetve az 1996. évi költségvetési törvényben megállapított elõirányzat szerint került sor. A Politikatörténeti Alapítvány alapító okiratának második pontja szerint - idézem -: "Az alapítvány célja a Politikatörténeti Intézet levéltárában, könyvtárában õrzött anyag alapján bõvülõ lehetõséget teremt a hazai és külföldi kutatók kutatásai számára. Segíti az összehasonlító tudományos vizsgálatokat, a jelenkor, a baloldali mozgalmak történetével foglalkozó magyar tudósok nemzetközi tájékozódását. Az alapítvány támogatja a Múltunk címû lap megjelentetését." Idézet befejezve.

Mindezek alapján - megítélésem szerint - egyértelmû, hogy az alapítvány által felvállalt cél érdemes az állam, illetve a költségvetés támogatására. Szeretném megjegyezni, hogy az említett Múltunk Alapítványt a Politikatörténeti Intézet a Múltunk címû folyóirat megjelentetéséhez szükséges források gyûjtésére hozta létre, és ez az alapítvány költségvetési támogatásban nem részesült. Képviselõ úr gyanúja szerint a Politikatörténeti Alapítvány a tavalyi 36 millió, illetve az ez évi 30 millió forintos költségvetési támogatását a felvállalttól eltérõ célra, egy politikai párt mûködésének támogatására használja fel. Ezen állítását azzal véli bizonyítani, hogy a Magyar Szocialista Párt '95-ös zárómérlegében a bevételek között szerepel a Politikatörténeti Alapítvány, illetve az általa létrehozott Múltunk Alapítvány 18 plusz 2 millió forintos támogatása. A feltett kérdés így látszólag- angolosan fogalmazva - igen jó, nehéz rá mit mondani.

Tisztelt Képviselõ Úr! Lehet, hogy csalódást fogok okozni, de van megnyugtató válasz a feltett kérdésre, amit ön is tudhat, de nyilván elkerülte a figyelmét. Tapasztalataink szerint képviselõ úr hûséges olvasója az Állami Számvevõszék jelentéseinek. Szeretném figyelmébe ajánlani az ÁSZ 1996. márciusi jelentését, a Magyar Szocialista Párt '92-'93-'94. évi gazdálkodása törvényességének ellenõrzésérõl. A jelentés 2-3. oldala átmenõ bekezdésében a következõket tartalmazza, idézem: "A közzétett beszámolók az országos központ, és önálló jogi személyiséggel rendelkezõ 19 megyei szövetség, a budapesti elnökség és a Politikatörténeti Intézet gazdálkodásának összesített adatait tartalmazzák." (Idézet befejezve) E megállapításból világos, hogy egyrészt a Politikatörténeti Intézet költségvetése bruttó módon benne szerepel az MSZP költségvetésében, így technikailag - a könyvelés szigorú szabályai szerint - a Politikatörténeti Intézet részére adott alapítványi támogatás a bevételi oldalon megjelenik, míg a másik oldalán - a támogatás révén - a Politikatörténeti Intézet kiadásai magasabbak lesznek.

(15.00)

Másrészt az Állami Számvevõszék ellenõrzése során észlelte ezen bruttó kezelés tényét, és nem emelt kifogást ellene. Így összefoglalóan azt kell megállapítani, hogy a látszat csal. Ténylegesen az alapítvány részére adott költségvetési támogatás egy részének felhasználásával, a Politikatörténeti Alapítvány nem az MSZP-t mint pártot, hanem a Politikatörténeti Intézet tevékenységét finanszírozta, ami teljes mértékben összhangban van a költségvetés által támogatni kívánt céllal és az alapítvány rendeltetésével. A jelenlegi elszámolási rendbõl következõen szerepel az intézet költségvetése az MSZP mérlegében, ami mindaddig feltehetõen így lesz, ameddig a Politikatörténeti Intézet státusza a mostani marad. Nyilván mindezt az Állami Számvevõszék a késõbbiekben is a pártok gazdálkodásának szokásos vizsgálata keretében ellenõrizni fogja.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Az elmondottak alapján nem látok alapot az ön által javasolt rendkívüli lépések kezdeményezésére. Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage