Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Horvátország, illetve Szlovénia megalakulása óta a közvetlen gazdasági kapcsolatok létesítésével összefüggésben, valóban jelentõs mértékben megnõtt a tranzitforgalom az érintett vonalakon. Elsõsorban a letenyei és a rédicsi határátkelõhelyekhez vezetõ 7-es, 75-ös és 86-os fõutak leterheltsége növekedett.

Rendkívüli helyzetekben, mindenekelõtt a rédicsi határátkelõhely telítettsége következtében, és ezekben az idõszakokban, a forgalmat át kell terelni sajnos a szomszédos határátkelõhelyekre. Ez a szükségintézkedés, mely valóban növeli a képviselõ úr által említett összekötõút forgalmát, jogos panaszok forrása, az alsóbb rendû utak menti településeken, így Lovászi és Kerkateskánd térségében egyaránt a lakók részére kényelmetlenséget jelent.

E rendkívüli helyzetektõl eltekintve a forgalom azonban lényegesen kisebb az ön által említett napi hatszáz kamionnál, éves átlagban a mérések szerint ez mintegy 150 tehergépkocsi/nap ezen az összekötõúton, amely valóban ettõl függetlenül is sok, és valóban lassítja a személygépkocsiknak a közlekedését.

Képviselõ úr által vázolt gondok orvoslására az érintett tárcák bevonásával és pénzügyi lehetõségeink figyelembevételével - ezt szeretném hangsúlyozni - gyors intézkedéseket tettünk, és a hosszú távú megoldás terveit is igyekeztünk kidolgozni. Azonnali intézkedésként a forgalmi körülmények javításának a leghatékonyabb eszköze a rédicsi határátkelõhely áteresztõképességének növelése.

(15.10)

Nyilvánvaló, ha bõvíthetõ a határátkelõhely, akkor nem kell elterelni arra az elterelõ útra, amirõl képviselõ úr említést tett, joggal.

Örömmel tájékoztathatom a tisztelt Házat, hogy a határátkelõhely bõvítési munkálatai megkapták a szükséges költségvetési forrásokat, a bõvítési munka megkezdõdött, összesen 2,8 millió ECU értékben a FÁK-támogatás is rendelkezésre áll. A munkálatok ez év végén várhatóan befejezõdnek, az átkelõhelyhez vezetõ út szélesítése részben már megvalósult, és mindezek nagymértékben tehermentesítik a jelenlegi utakat.

További terveink szerint az összekötõ utak forgalmának enyhítését eredményezi az M7-es autópálya országhatárig történõ kiépítése és összekapcsolása a szlovén, illetve a horvát autópályákkal. A kiépítés esélyeit a szlovén és a horvát autópálya-építés gyorsítása nagymértékben javítja. Ezen túl, az érintett kilenc település jelentõs segítséget kapott az utóbbi években a közlekedés biztonságának javítása érdekében az útalapból. Az országos átlagot messze meghaladó arányokban részesült támogatásban a kerékpárutak és a járdák építése, ebbõl épült meg a 13 km kerékpárút Kerkaszentkirály és Muraszemenye között. A képviselõ által említett balesetveszélyt ezek jelentõsen csökkentették. Ezzel a pályázati lehetõséggel a települések a jövõben is élhetnek, sõt, szeretném említeni, éljenek minél inkább, ezeket elõnyben részesítjük.

Tisztelt Képviselõ Úr! Az ön által javasolt megoldást a szûk településeken átvezetõ alsóbbrendû utak korszerûsítését és esetleg új út építését jelenlegi pénzügyi helyzetünkben egyelõre nem tartom megvalósíthatónak, nem nagyon hiszem, hogy a következõ költségvetési tárgyalásokon a képviselõ urak meg tudják ezt szavazni, hiszen többmilliárdos ráfordításról van szó. Ön, mint a gazdasági bizottság tagja tudja, hogy milyen késhegyig menõ harc fog itt minden tízmilliónyi út megvalósításáért folyni. Tehát meg kell próbálni ezt más módon megoldani, ha lehet, és a rédicsi forgalom csökkenése erre minden esélyt megadni.

Tehát ez a bizonyos határátkelõhely-bõvítés nagymértékben csökkenti a Lenti-Letenye összekötõ út forgalmát, elviselhetõbb körülményeket teremt, ennek megfelelõen a megkezdett fejlesztések befejezése után ismét megvizsgáljuk, hogy úgy mondjam, bemérjük a térség közúti forgalmának alakulását, és annak függvényében határozzuk meg a további tennivalókat, az eddigi intézkedések esetleges kiegészítését. Mindent megkísérlünk, hogy ezt a jelen pillanatban átmenetinek tekinthetõ nehéz helyzetet megoldjuk. Köszönöm figyelmüket. Kérem képviselõ urat, hogy fogadja el a választ. Köszönöm. (Erõs taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage