Mészáros Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MÉSZÁROS GYULA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Ebben a Házban immár sokadszor tesszük szóvá a szövetkezeti részarány-tulajdonú földek kiadását. A földkiadó bizottságokról szóló törvényt már jó néhányszor módosította a tisztelt Ház, újabb határidõket adva a bizottságoknak a munka befejezésére. Tagadhatatlan, hogy nehéz örökséget hagyott önökre az elõzõ kormány, azonban két esztendõ mégiscsak eltelt, és vajmi kevés az elõrehaladás a földek kiadásában.

Jelenleg nem is annyira a földek kimérése, hanem a földkiadó bizottságok mûködése, illetve nem mûködése a legnagyobb probléma. A feladatot a törvény szerint e hónap végéig kellene a bizottságoknak elvégezni, ami a bejegyzésre alkalmas határozatok kiadásából és a vázrajzból állna. A 3152 településen 1455 földkiadó bizottság alakult, amelybõl 431 egyáltalán nem mûködik, a bizottságoknak mindössze 5%-a fejezte be a munkát. A mintegy 3 millió hektár föld kiadásában 1 millió 800 ezer magyar állampolgár érdekelt és jogos az aggodalmuk, hogy mikor kapják meg végre a földjüket.

Tisztában vagyok azzal is, hogy ez rendkívüli feladatot ró a tárcára, éppen ezért kérdezem a tisztelt miniszter urat, milyen intézkedések történtek a földkiadó bizottságok segítésére. Sajnos, sok helyen kevés a segítség, mert a földmûvelésügyi hivatalok, a szövetkezetek és az önkormányzatok összehangolt munkájára lenne szükség e rendkívüli feladat belátható idõn belül való megoldására. Talán jogos a földkiadásra várók félelme, hogy itt a nyár, a szabadságolások ideje, és szeptemberig aligha történnek meg a törvényben elõírt intézkedések, így az õszi vetések idejére még mindig marad a bizonytalanság. Kérdezem a tisztelt miniszter urat, milyen segítséget lehet átcsoportosítani a kárpótlási hivataloktól, a földhivataloktól és az FM- hivataloktól, hogy végre az idén valóban teljesüljön az új tulajdonosok vágya, vagyis megkapják földjüket. Ez úgy hiszem nemcsak gazdasági, hanem politikai kérdés is. (Moraj.)

Megnyugtatná a tulajdonosokat, ha a tulajdoni lapjukat kézhez kapnák és földjükre hitelt, állami támogatást igényelhetnének. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Mindannyiunk érdeke, hogy elinduljon a magyar mezõgazdaságban egy hosszú, folyamatos fejlõdés, amelynek végén (Az elnök pohara megkocogtatásával ismét jelzi a felszólalási idõ leteltét.) agrártermelésünk újra Európa élvonalába kerülhet. (Taps a Kereszténydemokrata Néppárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage