Raskó György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Államtitkár Úr! Bizonyára ön is értesült a WVM Lízing és Pénzügyi Részvénytársaság csõdjérõl és felszámolásának megkezdésérõl. A felszámolási eljárás megindítása komoly nyugtalanságot váltott ki a lízingcég 96/1., /2., /4., /6., /7. sorozatú kötvényeit megvásárló kisbefektetõk körében. A jelenleg érvényes csõd- és felszámolási törvény szerint a mintegy hatezer kisbefektetõ kötvénytulajdonos a kielégítési rangsorban az utolsók között szerepel. Választókerületemben mintegy 350-400 ilyen kötvénytulajdonos van, akik még mindig nem tudják elhinni, hogy követelésük jelentõs része behajthatatlan, s a hírek szerint elõfordulhat, hogy még a névérték harmadát sem fogják számukra megtéríteni. Többen közülük egymillió forint fölötti értékben vásároltak kötvényt abban az idõben, amikor már a cégnek súlyos likviditási gondjai voltak, s a kötvényértékesítésbõl származó bevételbõl fizette ki az elõzõ kötvények után járó kamatokat. Súlyos felelõtlenség, hogy még 1995 december havában is folyt a kötvény értékesítése, amikor a tulajdonosok már kijelölték azon közgyûlés idõpontját - január 19-ét -, amelyen a WVM Lízing és Pénzügyi Részvénytársaság felszámolása mellett döntöttek. Mi a véleménye az államtitkár úrnak a kötvényt forgalmazó City Bróker Kft. és a Talentum Rt. magatartásáról? A WVM Lízing Rt. mellett e cégek is, mint forgalmazók, az adatok hitelességéért és a tájékoztatókban lévõ adatok értelmezéséért, világos tájékoztatásért is felelõsséggel tartoznak.

(15.40)

Hogyan állíthatta például ez a tájékoztató azt, hogy a társaság fõ tevékenységét adó rádiótelefon-lízing biztonságosan jövedelmezõ tevékenység, amikor más cégek ezt a tevékenységet éppen megszüntették.

Emellett a tájékoztatóban közzétett pénzügyi iratokból a szakember számára egyértelmûen kiolvasható az újabb kötvénykibocsátás igen magas kockázata. Természetesen a pénzügyi mûveletekben járatlan kisbefektetõk - nagyrészük idõs, illetve nyugdíjas korú -, ezt a kockázatot nem érzékelték, nem is érzékelhették, mert idézek egyikük levelébõl: "Nem a kapualjban, hanem a Magyar Hitel Bank hivatalos fiókjában vásárolták meg a kötvényt." A levélben és szóban hozzám forduló kötvénytulajdonosok kivétel nélkül azt állítják, hogy semmiféle szóbeli, írásbeli figyelmeztetést nem kaptak arra vonatkozólag, hogy az általuk vásárolt kötvény mögött nincs állami garancia, sõt: többüket rábeszélték arra, hogy más kötvényeiket és állampapírjaikat az igen kockázatos WVM Lízing kötvényre cseréljék.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mit tesz annak érdekében a Pénzügyminisztérium és az illetékes hatóság, hogy a végére rangsorolt bizonyíthatóan megtévesztett kisbefektetõk pénze megtérüljön? Várom válaszát. (Taps a jobb oldali padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage