Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A WVM Rt. az elmúlt években összesen tizenhárom sorozatban bocsátott ki kötvényeket, legutóbb '95 szeptemberében. A társaság '95 végéig törlesztési és kamatfizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tett, hiányos, vagy késedelmes teljesítés nem fordult elõ. A cég kötvénykibocsátásokból jelenleg fennálló tõketartozása mintegy kettõmilliárd forint. A kötvénykibocsátások megfeleltek a jogszabályi elõírásoknak, ezért az Állami Értékpapír és Tõzsdefelügyelet azokat a '90-es évi VI. törvény alapján engedélyezte. A törvény 8. §. (5) bekezdése szerint a felügyelet a tájékoztató jóváhagyását csak akkor tagadhatja meg, ha a tájékoztató nem felel meg az értékpapírtörvény és más jogszabályok rendelkezéseinek. Ez a jogszabályi rendelkezés nem ad lehetõséget arra, hogy a felügyelet kockázatosság alapján döntsön az engedély kiadásáról. A valódi döntés a befektetõ kezében van, aki a tájékoztatóban közzétett adatok mérlegelése alapján határozhat befektetésérõl. Azért, hogy a tájékoztatóban közzétett adatok valódiak legyenek, a törvény 83. paragrafusa értelmében, a kibocsátó és a forgalmazó felel. A szóban forgó paragrafus szerint az értékpapír birtokosának a félrevezetõ tájékoztatással okozott kár megtérítéséért a kibocsátó és - képviselõ úr véleményével egyezõen - a forgalmazó egyetemlegesen felel.

'95. október 30-án jelent meg elõször a hír, mely szerint a társaságnak átmeneti likviditási nehézségei vannak. Az értékpapírtörvény 34. §-sa alapján a társaság ezt szabályosan két országos napilapban, s a tõzsde hivatalos lapjában közzétette. Bár a '95 december elején esedékes fizetési kötelezettségeknek még eleget tudott tenni, ezt követõen nyilvánvalóvá vált, hogy a márciusban esedékes újabb fizetésre már nem lesz képes, ezért '96 január 23-án a társaság felszámolását határozták el.

A kérdés tehát az lehet, hogy a társaság által az utolsó kötvénykibocsátáshoz készített és aláírt tájékoztatóban foglalt adatok valódiak voltak-e, a tájékoztató tartalmazott-e minden akkor ismerhetõ pénzügyi és gazdasági információt? Ennek feltárása érdekében az értékpapírfelügyelet múlt év novemberében megbízott egy könyvvizsgáló céget, melynek jelentése alapján megerõsödött a felügyelet azon feltételezése, mely szerint a társaság fizetési problémái már az utolsó kibocsátáshoz kapcsolódó tájékoztató készítésekor is láthatóak voltak, a kibocsátási tájékoztatók azonban errõl nem tettek említést, tehát a befektetõk nem kaptak meg minden olyan információt, ami döntésüknél fontos.

Annak megállapítása azonban, hogy a feltételezés valós-e, a bíróság feladata. Az értékpapírfelügyelet 1996. február 28-án - a könyvvizsgálói jelentés áttanulmányozása után - haladéktalanul keresettel fordult a Fõvárosi Bírósághoz, a félrevezetõ tájékoztatás tényállásának megállapítása érdekében. Amennyiben a bíróság megállapítja a félrevezetõ tájékoztatást, akkor a károsultak a kibocsátótól és a forgalmazótól egyaránt kártérítést kérhetnek. A kisbefektetõk érdekének sérelmét tehát a bíróság állásfoglalását követõen a kibocsátóval, illetve a forgalmazóval szemben eljárás, valamint a felszámolási eljárás orvosolhatja. A már megindult felszámolási eljárás alapján történõ kielégítésrõl a bíróság által kijelölt felszámolótól lehet tájékoztatást kérni.

Tisztelt Országgyûlés! Az ügynek természetesen messzemenõ tanúságai vannak mind a befektetõk, mind az állam számára. Az állam számára a teendõ az, hogy még a hasonló ügyek kialakulásának esélyét is megakadályozza. Ehhez jelentõs jogszabályi változtatásokra lesz szükség. Már elkészült és rövidesen önök elé kerül a hitelintézetekrõl és a pénzügyi vállalkozásokról, valamint az értékpapírok forgalmazásáról szóló új törvény.

A befektetõk védelme érdekében mindkét törvény szigorítja a pénzügyi intézmények alapításának, mûködésének feltételeit, s erõsíti a felügyeleteknek a törvényi elõírások betartását szolgáló eszköztárát.

A befektetõi kockázat azonban teljesen sohasem küszöbölhetõ ki. A befektetõi kockázatot azonban nagymértékben lehet csökkenteni - elnézést azért, amit most mondani fogok -, ha állampapírokba fektetnek, a pénzügyekben nem annyira jártas befektetõk. Kérem válaszom elfogadását. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage