Torgyán Józsefné Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA (FKGP): Tisztelt Államtitkár Asszony! A kíméletlen igazság az, hogy természeti kincsünk, a Balaton, évrõl-évre rosszabb és rosszabb állapotba kerül. A Zala megyei szennyvíztelepek tönkreteszik a növény- és állatvilágát. Ezzel szemben a Balaton kormánybiztosa a repülõgépes balatoni szemlét követõ siófoki nyilatkozatában kijelentette, hogy a Balaton vízminõsége elsõrendû, utoljára 10-12 évvel ezelõtt volt ennyire kiváló. Milyen kár, hogy ezt az optimista nyilatkozatot a gyakorlatban semmi nem támasztja alá. Sok a szakember, kevés a politikus és még kevesebb a pénz, hangzott el egy másik nyilatkozatban.

(15.50)

Ezen is lehetne segíteni, ha a szakemberek megfelelõ mûszaki megoldásokkal igyekeznének a tó vízminõségének javítására, a parlamenti képviselõk pedig ugyanolyan eréllyel követelnék a költségvetéstõl a pénzügyi fedezet biztosítását, mint ahogy azt a választási kampányuk során ígérték. Az idén a balatoni feladatokra jutó hárommilliárd forint összegbõl sokak szerint az lenne a megoldás, hogy egy 10-12 km csatornát kellene megépíteni Zalaegerszegrõl kiindulva, amely a szennyvizet a principális csatornába vezetné le, és onnan a Murán keresztül a Drávába juttatná. Amíg ez meg nem valósul, addig a Balaton megmentésére hozott kormányrendelet írott malaszt marad és ilyen szempontból felesleges volt a környezetvédelmi törvény megalkotása.

Kérdem tehát az államtitkár asszonytól, hogy ez a csatorna megépítése lehetséges-e és addig mit lehet tenni a Balaton megmentésére? Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage