Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselõ Úr! Köszönöm a kérdést. Azt gondolom, hogy iskolabezárásról hallani soha sem öröm, de egy nemzetiségi iskola bezárásáról százszorta kevésbé az. Hiszen egy bezárt iskolából a szomszéd településre kényszerülõ gyerekek számára és családjuk számára ez kényelmetlenséget, nehézséget okoz. De annak, aki a szomszédos nemzetiségi iskolába 100 km-rel odébb kényszerülne, annak az anyanyelvi neveléshez történõ alkotmányos jogának megfosztásáról van szó.

Ugyanakkor a közoktatási törvény vitájának kellõs közepén talán nem kell rávilágítanom arra, hogyan történik a közoktatási intézmények finanszírozása és ugye normatív finanszírozás keretében - minthogy ez a tanulói létszám függvényében áll rendelkezésére az önkormányzatnak - a kis létszámú iskolák fenntartásával számos probléma adódik. Az idei költségvetési évben jelentõsen nõtt az egy diákra jutó normatíva összege. Ezt fejelte meg az a 20 százalékos kiegészítõ támogatás, amirõl képviselõ úr is szólt. A jövõ évi költségvetés elõkészítése során a konkrét tapasztalatok birtokában arra fogunk törekedni, hogy a kis létszámú iskolákat fenntartó települési önkormányzatok ne kerüljenek pénzügyileg hátrányos helyzetbe más településekhez képest. Az ez évi pénzügyi gondok megoldására a tárca a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatallal közösen kezdeményezte annak vizsgálatát: van-e lehetõség arra, hogy az oktatásban érdekelt települési és megyei önkormányzatok társulásával tegyük finanszírozhatóvá az eleki román iskolát? Másrészt kezdeményeztük egy olyan intervenciós keret létrehozását, amely a kisebbségi oktatási intézmények mûködési kiadásait támogathatná.

Szeretném megemlíteni még, hogy a közoktatási törvény módosítása után lehetõség nyílik arra is, hogy a kisebbségek országos önkormányzatai fenntartásra átvegyenek oktatási intézményeket. Ezt követõen adott esetben kereshetõ a megoldás az országos kisebbségi önkormányzatok finanszírozásán belül is. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage