Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Elnök asszony, köszönöm a szót. Kedves Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Asszony! Naponta sokkolja a társadalmat egyik oldalról a soha nem látott méretû és szervezettségû autólopás-sorozat, a kábítószer fogyasztása és a kábítószer-kereskedelem növekedése, a maffia- leszámolás. Szinte hetente kell egy-egy ilyen leszámolással szembenéznünk. Ugyanakkor a magyar büntetõ törvénykönyv nem ismeri a szervezett bûnözés fogalmát. A kormány tagjai, a belügyminiszter úr, a miniszterelnök úr gyakran beszélnek itt a Ház falai között is - és a sajtóban is - a szervezett bûnözésrõl, és ismétlem még egyszer, a magyar büntetõ törvénykönyv nem ismeri ezt a fogalmat.

Több mint egy éve már, hogy a nemzetbiztonsági törvény elõkészítése kapcsán jeleztük az Igazságügyi Minisztériumnak azt az igényünket, hogy a szervezett bûnözést nem a nemzetbiztonsági törvény egy értelmezõ rendelkezésébe kellene megfogalmazni, hanem a büntetõ törvénykönyvbe, és nyilván az Igazságügyi Minisztériumnak a feladata lenne nemcsak a szervezett bûnözés tényállásának a meghatározása, hanem a súlyosító, minõsítõ körülményként értékelése is.

A Magyar Demokrata Fórum most már negyedszer hívja föl a kormányt és az Igazságügyi Minisztériumot arra, hogy készítse el ezt a törvényjavaslatát és nyújtsa be a Háznak. A kérdésemet azért tettem föl, hogy nem érzi-e még idõszerûnek az Igazságügyi Minisztérium, hogy ezt a feladatot elvégezze? Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage