Jeszenszky Géza Tartalom Elõzõ Következõ

DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Ön a közelmúltban házigazdája volt az európai közlekedési miniszterek konferenciájának, ahol értesüléseink szerint a hazai közlekedésügy szempontjából is fontos megállapítások hangoztak el. Többek között arról, hogy fejleszteni kell a környezet megóvása szempontjából is elõnyösebb vasúti közlekedést.

Azzal is egyetértek, hogy ön hangsúlyozta ezen a konferencián, hogy Magyarországon azonban az autópálya ügyeket sem lehet már lezártnak tekinteni. Április végén együtt vettünk részt Strassbourgban az európai közlekedéspolitikáról készült Európa tanácsi jelentés vitáján is, ahol ugyancsak nagyon nagy hangsúlyt kapott a vasút reneszánszának ügye - praktikus okokból -, hogy a nyugat-európai autópályákon gyakorlatilag olyan dugók alakulnak ki, hogy nem tudják betölteni a funkciójukat, amellett pedig ökológiai, környezetvédelmi szempontból is.

Magyarországon - hála elõdeinknek - viszonylag fejlett a vasúthálózat. Ennek állapota - azonban nem utolsósorban az elmúlt évtizedek hibás döntései miatt is - enyhén szólva siralmas. A minap hazai és külföldi közéleti személyiségek, politikusok, katonák és üzletemberek társaságában - többen a parlament tagjai közül is - egy jól sikerült kiránduláson vettünk részt, az úgynevezett NATO-Expressz révén Hajmáskérre utaztunk és ezúton is meggyõzõdhettek a résztvevõk arról, hogy a Magyar Államvasutaknak vannak olyan kényelmes és korszerû kocsijai, amelyeket a közlekedésben résztvevõk nem nagyon használnak, nem nagyon találkozhatnak velük. De amennyiben az utazás résztvevõinek a figyelmét az eszmecsere, a jó eszmecsere nem vonta el a figyelmét a pálya állapotáról, akkor azt kell mondanom - és itt támaszkodom az úton részt vevõ külföldiek véleményére is, hogy a benyomások már nem voltak olyan jók.

Csak kiragadva (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a hozzászólási idõ leteltét.) egy példát. Székesfehérvár és Hajmáskér között a fõvonalakon hemzsegnek a lassító jelek és az a kérdésem, amit ön megkapott írásban is, hogy mi a tárca terve, hogy ezeknek a felszámolását minél hamarabb elvégezze. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage