Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN, környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A természet védelmérõl szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokról szóló szavazás elõtt a vita néhány tapasztalatát a következõkben kívánom összefoglalni. A törvényjavaslat tárgyalását a természetvédelem ügyének jelentõségéhez mérten rendkívüli aktivitás, a szabályozás iránti élénk érdeklõdés jellemezte. Ez talán annak is betudható, hogy az Országgyûlés elsõ ízben találkozik önálló, a természet védelmérõl szóló törvényjavaslattal, hiszen korábban vagy más törvény részeként vagy alacsonyabb szintû szabályozás rendelkezett róla.

Elöljáróban köszönetemet fejezem ki valamennyi hozzászólónak, módosító javaslatot benyújtott képviselõtársaimnak, bizottságoknak. Külön köszönet illeti a környezetvédelmi bizottságot és tagjait, akik, illetve a kijelölt bizottságokat, amelyek számos pontosításra szoruló területre, részkérdésre hívták fel figyelmünket. A benyújtott módosító javaslatok közül az elõterjesztõ által támogatott javaslatok elfogadásával a törvényjavaslat mind formailag, mind tartalmilag értékesebb, kiforrottabb, koherensebb lett.

(17.20)

De néhány szót szeretnék szólni azokról a módosító javaslatokról is, amelyeket koncepcionális vagy formai okok miatt nem tudtunk támogatni. E körbõl kiemelkedik az erdõ elsõdleges rendeltetésének a kérdése, amely a bizottsági viták mellett a sajtó nyilvánossága elõtt is megjelent. A többi érv között a következõkre hívnám fel a figyelmet. A védett természeti területen található erdõk elsõdleges védelmi rendeltetésének deklarálása nem újszerû, már 1987 óta kormányrendelet rendelkezik hasonló tartalommal. Ezért szó sincs a természetvédelem, a védett természeti területek bújtatott expanziójáról, sõt, ha az elsõdleges rendeltetés visszaszorulna a fokozottan védett természeti területekre, az a védettségi szint jelentõs csökkentésével járna, amely alkotmányellenes helyzet kialakulásához vezethet.

E körben szeretném emlékeztetni tisztelt képviselõtársaimat a 28/1994-es alkotmánybírósági határozatra, továbbá az 1995. évi, általunk elfogadott XCIII. számú törvényre. Megalapozatlanok azok az aggályok, hogy emiatt a védett természeti területeken az erdõgazdálkodás ellehetetlenülne. Ezekben az erdõkben - kis kivételtõl eltekintve - szükség van az erdészeti- erdõgazdálkodási beavatkozásra, de természetvédelmi érdekek és célok maradéktalan betartása mellett. E feladatok ellátására viszont az a szervezet alkalmas, amelyik erre a legjobban felkészült, rendelkezik a szükséges tapasztalattal és eszközállománnyal.

Számos felvetésben, észrevételben merült fel a gazdálkodási korlátozás kérdése, és az ezzel kapcsolatos kártalanítás problémája. A törvényjavaslat elsõsorban a támogatási modell meghonosításával, a kártalanítási jogintézmények bevezetésével kívánja orvosolni ezeket a konfliktusokat. A törvényjavaslat másik neuralgikus pontja a természetvédelmi õrök jogállásának kérdése, melyet a törvényjavaslat más törvény szabályozási tárgykörébe utal, az ezzel kapcsolatos módosító indítványokat - döntõen alkotmányossági okok miatt - az elõterjesztõ, vagyis mi nem támogattuk. Ugyanakkor azokat a kárfelelõsségi szabályokat, amelyeket a polgári törvénykönyvben vagy más, például a koncepciós jogszabályokban megtalálhatók, teljesen felesleges megismételni egy törvényjavaslat keretei között.

Az elõterjesztõ támogatta mindazokat a módosító javaslatokat, amelyek a szöveg pontosítását szolgálják, a külterületi védett ingatlanok megõrzését, a védett természeti területekre vonatkozó elõírások egyértelmûbb megfogalmazását, a védett természeti területek és értékek tulajdonviszonyainak egyértelmûbb rendezését, a hatósági jogkörök gyakorlásának módját és a felelõsségi kormány egyértelmûbb megfogalmazását célozzák.

Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az elõttünk fekvõ T/2098. számú törvényjavaslat és a támogatott módosító javaslatok elfogadásával olyan új természetvédelmi szabályozási rendszer alapját tehetjük le, amely képes hatékonyan és eredményesen biztosítani a nemzeti vagyon részét képezõ természeti értékek védelmét, a jelen és jövõ generációk számára történõ megõrzését. A törvényjavaslat elfogadásával a magyar természetvédelem élharcosának, Than Károlynak a gondolata elevenedik meg: Az eredményes természetvédelem egyik elõfeltétele egy jó, átfogó törvény születése a természeti értékek védelmére. A gondolatban megfogalmazott másik két elõfeltételnek, az erõs szervezet és a széles társadalmi támogatottság megvalósítására már - azt hiszem, - csak rajtunk múlik. Fentiek fényében kérem tisztelt képviselõtársaimat, hogy a kormány által támogatott módosító javaslatok elfogadásával tegyenek hitet az eredményes természetvédelem mellett, amelyik képes hazánkat a modern és fejlett természetvédelmi kultúrával rendelkezõ európai országok köréhez sorolni. Köszönöm tisztelt képviselõtársaim rendkívül megtisztelõ figyelmét. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage