Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 60., 61., 63., 68., 91., 92., 101., 132., 134., 151., 160., 195., 216., 252., 253., 284. pontjaiban és a kiegészítõ ajánlás 32. és 49. pontjában lévõ szükséges bizottsági támogatással rendelkezõ javaslatok elfogadását. A szavazásra feltett módosító javaslatsor minden elemét támogatja az elõterjesztõ. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 236 igen, 17 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

A 6. pontban Dornbach Alajos és Csépe Béla az 1. § a) pontjának módosításával a törvény célját meghatározó egyik rendelkezést kívánják megváltoztatni. A környezetvédelmi bizottság támogatja, a mezõgazdasági nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 90 igen, 150 ellenszavazat és 19 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 19. pontban Pallag László a törvényjavaslat 3. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Lényege a hosszú távú erdõgazdálkodás megalapozása érdekében az állam erdészeti kutatóintézményt mûködtet. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Tisztelt Országgyûlés támogatja-e a módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 84 igen, 179 ellenszavazattal és 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 31. pontban Czoma Kálmán és Gerócs József a 8. § (1) bekezdése a) pontját kívánják módosítani. Javaslatuk szerint az erdõterületi minõsítéshez legalább 3000 négyzetméter kiterjedésû zöld terület szükséges. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 56 igen szavazat, 192 ellenszavazat és 26 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 46., 228. és 263. pontokban Baky György és Kiss Róbert a törvényjavaslat 10. §-át egy új bekezdéssel, 82. §-át egy új bekezdéssel és a 98. §-át egy új ponttal kívánják kiegészíteni. Lényege: erdészeti létesítménynek minõsüljön az erdõ szociális és jóléti funkcióit szolgáló létesítmény, így különösen a forrás, a pihenõ, a kilátó, a jelzett turistaút és a tájékoztató tábla. Ezzel együtt javaslatot terjesztenek elõ a természetvédelmi és sportcélú társadalmi szervezetek nyilvántartására. A bizottságok nem támogatják a javaslatot. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 102 igen, 163 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 67. pontban Mayer Antal és képviselõtársai a 14. § (2) bekezdése módosítását kezdeményezik. Javaslatuk a hirdetményi úton történõ kézbesítés lehetõségének megszüntetésére irányul. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 89 igen szavazattal, 183 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 74. pontban Barkóczy Gellért a 15. § (1) bekezdés c) pontjának módosítását javasolja. Lényege: az erdõ elsõdleges rendeltetése szerint közjóléti célokat szolgálhat. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Az Országgyûlés támogatja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 48 igen, 192 ellenszavazat és 43 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 84. pontban Soós Gyõzõ e törvényjavaslat 17. §-a (3) bekezdése b) pontjának elhagyását kezdeményezi. Indítványa a védett erdõnek minõsülõ területek körét szûkíti. A mezõgazdasági bizottság támogatja, a környezetvédelmi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 92 igen, 171 ellenszavazat és 27 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 109. pontban Karakas János és képviselõtársai a 26. § (2) bekezdése helyébe új rendelkezést javasolna. Lényege: az üzemterv elkészítésérõl (Taps és derültség a kormányzó pártok padsoraiban.) állami feladatként a miniszter gondoskodik. A mezõgazdasági bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 76 igen, 161 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 128. pontban K. Csontos Miklós a 31. § (3) bekezdése szövegpontosítását kezdeményezi. A környezetvédelmi bizottság támogatja, a mezõgazdasági nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 85 igen szavazattal, 197 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Az ajánlás 132. és a kiegészítõ ajánlás 19. pontja alternatív megoldást kínál a törvényjavaslat 32. §-a (3) bekezdése módosítására.

(19.10)

Mindkét indítvány az adattár egyes adatainak kezelési szabályait módosítja. Elõször Medgyasszay László javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 132. pontja szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 79 igen, 205 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Baky György és Kiss Róbert javaslatát teszem fel szavazásra, a kiegészítõ ajánlás 19. pontja szerint. A mezõgazdasági bizottság támogatja, a környezetvédelmi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem... (Közbeszólás: Baj van?) A gépben van baj. Kérem, szavazzanak, ha majd a gép lehetõvé teszi. Most. (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 114 igen szavazattal, 166 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 148. pontban Balsay István a 44. § (3) bekezdése szövegpontosítását kezdeményezi, amelyet a környezetvédelmi bizottság támogat, a mezõgazdasági nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 99 igen, 178 ellenszavazat és 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 150. pontban Balsay István a 46. § (1) bekezdése a) pontjának kiegészítését indítványozza, miszerint az erdei életközösség védelme érdekében az erdõgazdálkodó köteles az erdõ egészségi állapotát folyamatosan figyelemmel kísérni és azt nyilvántartani. A környezetvédelmi bizottság támogatja, a mezõgazdasági nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 88 igen, 173 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 186. pontban Dögei Imre a 60. § (3) bekezdése utolsó mondatrésze elhagyását kezdeményezi. Javaslata arra irányul, hogy a fa kitermelésekor a tájképi és az értékes emberi alkotások környezetének védelme ne szerepeljen a normaszövegben. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, a képviselõcsoport kérte a szavazást. Az Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 43 igen, 215 ellenszavazat és 39 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 192. pontban Balsay István a 61. § új bekezdéssel történõ kiegészítésével azt kezdeményezi, hogy ha az elrendelt fakitermelést határidõre az erdõgazdálkodó nem végzi el, azt az erdészeti hatóság költségére elvégeztethesse. A környezetvédelmi bizottság támogatja, a mezõgazdasági nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 79 igen szavazattal, 170 ellenszavazat és 47 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 214. pontban Karakas János és képviselõtársai a 73. § (2) bekezdése b) pontjának kiegészítésével azt indítványozzák, hogy a beerdõsült földterület mûvelési ágának megváltoztatásához a földtulajdonos hozzájárulása is szükséges legyen. Javaslatot a bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 41 igen, 244 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 223. és a kiegészítõ ajánlás 38. pontja alternatív megoldást kínál a törvényjavaslat új paragrafussal történõ kiegészítésére. A környezetvédelmi bizottság javaslata szerint az erdõgazdálkodó köteles tûrni - ha jogszabály másként nem rendelkezik - az egyéni szükségletet meg nem haladó gomba vagy gyümölcs, virág és díszítõ lomb állami tulajdonban lévõ erdõterületen való gyûjtését. Dornbach Alajos indítványa nem tartalmazza az állami tulajdonra vonatkozó megszorítást. Most Dornbach Alajos javaslatát teszem fel szavazásra, az ajánlás 223. pontja szerint. A környezetvédelmi bizottság támogatja, a mezõgazdasági nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 103 igen, 164 ellenszavazat és 29 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most a környezetvédelmi bizottság javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 38. pontja szerint. (Morajlás az ülésteremben.)

Nem hallják a jegyzõkönyvvezetõk - tudniillik - a szöveget, és ezért kérnék egy kicsit nagyobb csendet. Tisztelt Országgyûlés, én megpróbálom a tisztelt Országgyûlést túlkiabálni, de van, amikor nem sikerül.

Szóval, most a környezetvédelmi bizottság javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 38. pontja szerint, amelyet az elõterjesztõ támogat, de a mezõgazdasági nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Morajlás az ülésteremben.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 198 igen, 93 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett nem fogadta el. A 220... (Erõs morajlás a teremben, közbeszólások) Elfogadta. Köszönöm. A számokat jól mondtam. (Közbeszólás: Igen, csak a következtetés volt hibás.) Igen. Köszönöm.

A 226. pontban Balsay István a 82. § (2) bekezdése módosítását javasolja. Az indítvány a szövegpontosítás mellett nem kívánja a kijelölt útra korlátozni a lovaglás és a kerékpározás lehetõségét az erdõben. A környezetvédelmi bizottság támogatja, a mezõgazdasági nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 85 igen, 167 ellenszavazat és 47 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés, elnézést, de várok némi csendre, annál tovább fogunk maradni. Hát... (Morajlás, derültség az ülésteremben.)

A 247. pontban Mayer Antal és képviselõtársai a 90. § szövegpontosítását kezdeményezik. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 67 igen, 207 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 265. pontban Balsay István a 99. § (1) bekezdése módosításával azt javasolja, hogy a miniszternek az Országos Erdészeti Tanácsot létre kell hoznia, nem pedig létrehozhatja. A környezetvédelmi bizottság támogatja, a mezõgazdasági nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) (Közbeszólások: Igen, igen.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 116 igen, 161 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(19.20)

A 283. pontban Karakas János és képviselõtársai a 102. §-t új bekezdéssel egészítik ki.

Javaslatuk szerint az erdõgazdálkodási bírságot különös méltánylást érdemlõ esetben a földmûvelésügyi miniszter mérsékelheti, elengedheti.

A mezõgazdasági bizottság támogatja, a környezetvédelmi nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 56 igen, 226 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 286. pontban Soós Gyõzõ a 105. §-t új bekezdéssel egészíti ki.

Ebben a kincstári vagyonkörbe sorolt erdõterületek kezelésének szabályait terjeszti elõ.

A mezõgazdasági bizottság támogatja, a környezetvédelmi nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 86 igen, 193 ellenszavazat és 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem: van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés? Ilyen képviselõtársunk nem jelentkezik.

Sorra kerül, tisztelt Országgyûlés, a magyar közlekedéspolitikáról és a megvalósításáról szóló javaslat helyett (Derültség.) a Magyar Köztársaság kitüntetéseirõl szóló 1991. évi XXXI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazása.

Az elõterjesztést T/2397. számon, az egységes javaslatot pedig T/2391/11. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Mivel az egységes javaslathoz senki sem nyújtott be a Házszabály 107. §-a (1) bekezdése szerinti módosító javaslatot, a határozathozatal egyetlen döntést igényel.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a Magyar Köztársaság kitüntetéseirõl szóló 1991. évi XXXI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 238 igen, 46 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta.

Megkérdezem a képviselõcsoportokat, hogy közülük melyikõjük kívánja indokolni a szavazásukat? Megadom a szót Katona Tamás képviselõ úrnak, az MDNP képviselõcsoportja részérõl.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage