Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! A nemzetközi bûnözés elleni harc hatékony eszközei az államok közötti bûnügyi tárgyú nemzetközi szerzõdések. A Magyar Köztársaság és Kanada között eddig nem volt hatályban bûnügyi jogsegély szerzõdés, az e területen való együttmûködés a viszonosság alapján történt.

A két állam elhatározása egy bûnügyi jogsegély szerzõdés megkötésére egyrészrõl a kölcsönös bizalom jele egymás igazságszolgáltatásában arra nézve, hogy a másik fél tiszteletben tartja a büntetõeljárásnak a tisztességes eljárást biztosító alapelveit, másrészt tanúskodik a két állam elkötelezettségérõl a bûnözés elleni nemzetközi küzdelemben.

A szerzõdés lehetõvé teszi, hogy a büntetõügyekben eljáró magyar és kanadai hatóságok jogsegély iránti kérelmeket terjesszenek elõ egymásnak a büntetõeljárás során. A jogsegély nyújtása kiterjedhet a hivatalos iratok kézbesítésére, nyomozási cselekmények végzésére, így különösen házkutatásra, motozásra, lefoglalásra, a bûncselekménybõl származó vagyoni elõny felkutatására. A szerzõdés a jogsegély kérésének, nyújtásának a feltételeit is szabályozza. A szerzõdés aláírására 1995. december 7-én Budapesten sor került. A szerzõdést, annak 24. cikkelye alapján, meg kell erõsíteni.

Kérem ezért az Országgyûlést, hogy fogadja el a szerzõdés megerõsítésérõl szóló országgyûlési határozati javaslatot. Köszönöm figyelmüket. (Általános erõs taps az ülésteremben.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage