Nacsa János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NACSA JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Ebben a szakaszban a 3. pont b) alpontjában foglaltakkal kapcsolatban szeretném elmondani véleményemet, amely arról szól a javaslat szerint -, hogy a közúti áruszállítás teljesítménye káros környezeti hatásainak mérséklése témakörében van egy módosító javaslat, amely kivenné az elõterjesztésbõl a "növekvõ" szót. Két okból szeretnék ezzel kapcsolatban véleményt nyilvánítani. Egyrészrõl azért, mert ez az a kérdéskör, amely a közúti szállítások kapcsán a mezõgazdasági szállításoknak egy óriási volumenét érinti. A mezõgazdasági szállítások volumenét, amely kénytelen-kelletlen a közútra terelõdött. És miután a mezõgazdasági szállításoknak egy jelentõs százaléka, ha nem közúton történne, a közlekedéssel kapcsolatos egyéb problémákat, balesetveszélyt és egyebeket csökkentené, a környezeti károkat csökkentené, ezért érdemes a mezõgazdasági szállítások teljes vertikumát egy kicsit átgondolni ahhoz, hogy végiggondoljuk egyáltalán ennek a jelentõségét.

Ma Magyarországon, és az elmúlt években ez ténylegesen így is volt, mintegy 300 millió tonna áru szállítása történik a mezõgazdaságban. De ennél több is volt már, de ennél kevesebb is volt már. Ezt a 300 millió tonna áru mennyiségét, amelyet zömében kiépítetlen úton valósítja meg, ami a kiépítetlen utat jelenti, körülbelül 60-70 ezer km hosszú kiépítetlen út van Magyarországon, és körülbelül 30 ezer kiépített út párhuzamosan ezzel segíti a szállításokat. Miután a kiépítetlen utak jelentõs százaléka földút, és az éves idõtartamban csupán néhány száz napon vehetõ igénybe, ezért sokszor elõfordul, hogy inkább nagyobb kerülõ úton, de kiépített útra kénytelenek átmenni a szállítók annak érdekében, hogy egyáltalán az õszi betakarításnál általában a termésmentést megoldják, vagy egyáltalán teljesítsék a szállítási feladatokat. Ha végigkövetjük a szállítási úthossznak az alakulását az évek során, kiderül, hogy az elmúlt évekre ez a szállítási úthossz mintegy háromszorosára növekedett. Míg az 1950-60-as években 5-6 km-es volt az átlagos szállítási távolság, ez a '80-as évek végére megközelítette a 25 km-t.

Nem kell külön részletezni, úgy gondolom, szakmai értelemben ez érthetõ és világos, hogy nem csupán megnövekedett a szállítási mennyiség, hanem ezen túlmenõen a szállítási teljesítmény is megnövekedett, amit általában a tonnakilométerben határoznak meg, és itt tulajdonképpen mind az elõterjesztõnek, mind a módosító indítványt tevõknek a javaslatai között ugyanerrõl szól a történet. Még azt is hozzá kell tenni, és ezt is el kellene mondani, hogy addig, amíg kiépített úton egy tonnakilométer árunak a szállításához mintegy 50-60 gramm gázolajat lehet számolni, hiszen ennyibe kerül egy tonnakilométernek a megtétele, addig kiépítetlen úton ugyanez a mérték 5-600 gramm/tonnakilométer. Érzékelhetõ, hogy mekkora jelentõsége van ennek, és miután ezt a gázolajat el kell hogy égesse az adott jármû, micsoda mennyiségrõl van szó, és mily környezetkárosító hatásokat is lehet ezen keresztül számításba venni.

És miután ebben a javaslatban mind az elõterjesztésben, mind pedig a módosító javaslatban az szerepel, hogy a közúti áruszállítás teljesítménye káros környezeti hatásainak mérséklése, ebben két momentum mindenképpen benne van. Nem lenne célszerû mindenáron a közútra terelni a mezõgazdasági szállításokat, másrészrõl benne van, hiszen akkor is csökkentjük a szennyezõdéseket, másrészrõl benne van, hogy valamilyen módon segítsük a kiépítetlen utakat viszonylagos olcsóbb megoldásokkal, valami módon a mezõgazdasági szállítások szempontjából alkalmassá tenni azokra a feladatok elvégzésére, amely szükséges.

Természetesen van egy harmadik momentuma is mindennek. Aki ma vidéken él vagy jár, az tapasztalja, hogy régi Pannónia motorkerékpárból, Trabant motorokból, vagy arra az ottani kovácsmûhelyek szerszámaival olyan munkagépeket kreálnak, amely munkagépekkel megpróbálják megvalósítani azt a feladatot, amit szállítási feladatként titulálhatunk. Iszonyatos energiaráfordítással, iszonyatos emberimunka-ráfordítással és egyéb anyagráfordítással, és tapasztalhatjuk, hogy milyen kivitelû eszközök ezek, rengeteg karbantartást igényelnek, és végül környezetszennyezõk a szó igazi és valós értelmében. Ezek kiszorítása csak modern eszközökkel lehetséges. Természetesen nem alternatív a lófogat, mert ha a lófogat alternatíva lenne, akkor ezek nem készültek volna el.

Másrészrõl nem alternatíva ma az a lerobbant, idézõjelbe tett lerobbant, hiszen leamortizálódott géppark mindenféleképpen figyelmet érdemel, amely motorteljesítményét érintõen elgondolkodtató. Ma Magyarországon a szállításra igénybe vett, beépített motorteljesítmény mennyisége a traktorok esetében a 3,5 millió kW teljesítménymennyiségbõl mintegy 2,5 millió kW teljesítmény, a teherautókból, amely szintén mezõgazdasági szállításban vehetõ igénybe, olyan 2,5 millió kW-nyi mennyiség. Ez a mintegy 5 millió kW-nyi teljesítmény úgy en bloc valamilyen módon részt vesz a közlekedésben, nem minden esetben elégíti ki azokat a mûszaki követelményeket, amelyeket mindenféleképpen meg kellene fogalmazni és érvényesíteni kellene, arról nem is beszélve, hogy a környezeti követelmények jelentõs százalékát sem tudja kielégíteni.

Ezért jelentõs ez a módosító indítvány, ami elõttünk van, és ezért ennek ez a része mindenféleképpen a mezõgazdasági szállításoknak a jelentõségét aláhúzza, másrészrõl aláhúzza azt a közlekedéspolitika aspektusából való megközelítést is, amellyel mindenféleképpen figyelnünk kell erre a területre.

Természetesen nem lenne célszerû, ha ezt továbbterjesztenénk és továbbvinnénk. Arra gondolok, hogy nem lenne célszerû, ha ezt úgy emelnénk be a közlekedéspolitikába, mint ahogy a vasúti szállítást, bár megjegyzem, hogy nagymértékben csökkenthetõ a vasúti szállítással is a hajóutak és különbözõ állomások kiépítésével, a nagytömegû folyami szállításoknak a bevezetésével, tulajdonképpen csupán akkor a különbözõ állomásokra való ráközlekedés lenne a mezõgazdasági szállításnak a jellege e tekintetben.

(19.50)

Tehát úgy gondolom, hogy komplexen a közlekedéspolitikába beleértendõ mindaz, amit mezõgazdasági szállítás gyanánt értelmezünk, de ez az a specifikum, amellyel mindenféleképpen itt meg kellett jegyezni ennek a pontnak kapcsán, hogy figyeljünk oda, tartsuk rajta a szemünket, mert ez az a terület,

amely minden mûszaki, gazdasági és egyéb tekintetben is figyelmet érdemel. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage