Pál Béla Tartalom Elõzõ Következõ

PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Két megjegyzést szeretnék fûzni az eddig elhangzottakhoz e témakörben. Elõször is örülök neki, hogy mind az általános vitában, mind most pedig a részletes vitában az elõttem szólók is megerõsítették azt, hogy valóban nem jó az, hogyha az Országgyûlés dönt a társadalmi szervezetek költségvetési támogatásának elosztásáról. Így én õszintén remélem, hogy az, amirõl az imént Rózsa Edit képviselõtársnõm is beszélt, hogy jövõre már nem az Országgyûlés dönt e támogatási rendszer felosztásáról, hanem a nonprofit törvény megszületésével, valamint az adótörvény változtatásával, mely szerint az állampolgárok, ha az adójuk egy százalékáról szabadon rendelkezhetnek, hogy mely társadalmi szervezetnek ajánlják, így tehát nem lesz szükség arra, hogy az Országgyûlés döntsön a társadalmi szervezetek költségvetési támogatásáról, hanem ez a döntés valóban oda kerül, azokhoz az érintettekhez, a társadalmi szervezetekhez, akik a legtöbb információval rendelkeznek e szféráról.

Igaz az is, hogy természetesen a bizottság mindent megtett azért, késõbb különbözõ albizottságai is, hogy a lehetõség szerinti legjobb javaslat kerüljön most az Országgyûlés elé. Ezt én is így gondolom, de hangsúlyozni kell, hogy ez csak a lehetõségek szerinti legjobb javaslat, és természetesen ennek a próbája az lesz, hogy a társadalmi szervezetek hogyan vélekednek errõl a javaslatról.

(21.50)

A második megjegyzésem pedig az, hogy ez a módosító indítványcsomag, amelyrõl Filló Pál képviselõtársam is beszélt, és amelyet én is nagymértékben támogatnék, és amely bírja a kulturális és mûvelõdési társadalmi szervezetek támogatását elõkészítõ albizottság támogatását is, lehetõvé tette azt, hogy a kulturális albizottság számára rendelkezésre álló keretösszegekbõl szabad pénzek elosztására nyíljon lehetõség.

Én egy kapcsolódó módosító indítványt nyújtottam be: az elõzõ módosító indítvány által felszabadított pénzeszközökbõl javasolnám, hogy az Országgyûlés 300 ezer forint plusz támogatást ítéljen meg a Magyar Könyvtárosok Egyesületének, valamint 300 ezer forint támogatást ítéljen meg a Magyar Népmûvelõk Egyesületének.

Én úgy gondolom, hogy ma, amikor tényleg a kultúra területére nagyon kevés az a pénzösszeg, amit fordíthatunk, mindenképpen lényeges, hogy azokat a szervezeteket, így a Magyar Népmûvelõk Egyesületét és a Magyar Könyvtárosok Egyesületét, amelyek létszámuknál fogva, az általuk képviselt szféra fontosságánál fogva nagy jelentõséggel bírnak, az Országgyûlés ezzel a plusz 300-300 ezer forinttal támogassa.

Így hát tisztelettel kérem képviselõtársaimat, hogy támogassák kapcsolódó módosító indítványomat, amelyet, mint hangsúlyozom, az tett lehetõvé, hogy olyan pályázati szervezetek, akik most nem részesültek támogatásban amiatt, hogy nem feleltek meg a pályázati kiírásnak, ennek a pénzösszegnek egy részét, tehát ezt a 300-300 ezer forintot a Magyar Könyvtárosok Egyesületének, valamint a Magyar Népmûvelõk Egyesületének ítélje oda az Országgyûlés. Köszönöm szépen a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage