Gyõr Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

GYÕR SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr! Teljesen igaza van Földesi képviselõtársamnak és Kónya Imrének is. Csak egyetlen probléma van, és én ezt tapasztalatból mondom mint gyakorló sportvezetõ, többszörös sportelnök. Szóval ott vannak a problémák, ahol nincs sporttelep, és ott vannak a problémák, ahol van sporttelep. Szóval mindkét helyen sajnos.

Én a szûkebb pátriáról, Ajkáról tudnám elmondani azt, hogy Ajkán ragyogó fedett uszoda, fedett sportcsarnok van, európai szintû labdarúgópályákkal és sporttelepekkel. A fenntartásuk olyan összegeket kíván, ami - azt lehet mondani - szinte teljes egészében felemészti az önkormányzatnak a pénzügyi lehetõségeit. Az önkormányzat az elõírt egyszázalékos, költségvetésének egyszázalékos részét a sportra fordítja. Ennek ellenére nem tudják fenntartani a sportegyesületeket, a csapatokat. Itt a legnagyobb probléma az, hogy a rendszerváltás óta a privatizáción átment vállalatok kiszálltak. Egyszerûen kiszálltak a sportélet támogatásából. Nem lehet szponzorokat találni, mert mindenkinek elsõsorban inkább a saját anyagi lehetõségeinek a megerõsítése válik a céljává. Én mint sportelnök végigszaladgáltam az összes vállalkozót, 270 vállalkozót a környéken - és talán négy vagy öt adott, 5 meg 10 meg 30 ezer forintokat arra, hogy Ajkán sportéletet lehessen csinálni.

Meg kell kongatni a vészharangot. Ajkán is van MBI-es kézilabda, MBI-es kézilabdacsapat, MBI-es sakkcsapat, MBI-es röplabdacsapat, OBI-es tájfutó egyesület. Régen MBII-es labdarúgócsapat volt kettõ, és mindegyik vegetál. Elképzelhetõ, hogy a jelenlegi finanszírozási problémák miatt a megszûnés fogja õket fenyegetni.

Az lenne a legtisztább, és arra várunk, hogy a vállalkozók az adójukból leírhassák az összegeket, amiket ott támogatásra fordítanak, és akkor talán ezt a kérdést is megnyugtató módon meg lehet oldani. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage