Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyûlés! Nagy figyelemmel hallgattam Toller képviselõtársam hozzászólását, és nagymértékben egyetértek, különösen az utolsó mondataival. Említette, hogy kis egyesületek fizetgetnek, mert félnek attól a büntetéstõl, amit említett, a Btk. bizonyos paragrafusaitól. De talán honnan örököltük ezt, hogy idézzem megint csak a mondását, hogy gondolkodásunkon változtatni kell? Ha állami cégek, állami vállalatok sem fizetnek tb-t és APEH-járulékokat, akkor a kis egyesületek, vagy nagy egyesületek is megteszik azt, amit sokan eljátszanak ma ebben az országban.

Úgy gondolom, hogy mindenképpen azok a gondolatok, amiket Toller László képviselõtársam elmondott, megszívlelendõk, és nekünk képviselõknek ilyen irányban kell gondolkodni, amikor ezt a sporttörvényt jobbá, vagy éppen elfogadhatóbbá akarjuk tenni.

Egyetértek azzal is, hogy a sporteszközök vásárlásánál, amit a sportolók és a sportot szeretõk vásárolnak, a különbözõ adó- és áfa-bevételeket vissza kell juttatni, vissza kell csöpögtetni a sportegyesületeknek.

A társadalmi-gazdasági környezet, amirõl szólt, véleményem szerint, abban megegyezhetünk itt, én azt hiszem, ebben nem volt vita köztünk, hogy egy ország gazdasági költségvetése soha nem kerülhet olyan súlyos helyzetbe, hogy a sport hátrányba kerüljön bármilyen formában a finanszírozás területén. Mert ennek késõbbi egészségügyi és bármilyen vonzata is lehet, amit ma mindennapjainkban megtapasztalunk.

És talán még egy gondolat, az elõzõ hozzászólásában sportelnök szólt hozzá. Bizony, õ elmondta, hogy több vállalatot, vállalkozót megkeresett, és hol csöpögtetnek, hol fizetnek, vagy nem tudnak fizetni, mert ezek a vállalatok fölszámolásra kerültek. Bizony, az iparûzési adónál, hogy említsek csak egyet, nagyon sok bevétel kerül olyan helyre önkormányzatoknál, amibõl lehetne a sportköröknek bizonyos összeget juttatni az iparûzési adóból. Csak hát az iparûzési adó ott szedhetõ be, ahol vannak jól mûködõ vállalatok, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) ahol meg viszont nincsenek jól mûködõ vállalatok, azt hiszem, hogy itt meg súlyos helyzetbe kerül a sportkör. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage