Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Deutsch Tamás! Azt hiszem, hogy a sport megítélésében alapvetõen egyetértünk. Abban is talán liberálisabb az átlagnál a felfogásom, hogy piaci viszonyok között el kell dönteni azt, hogy mi a piac feladata, és mi az állam feladata. És az államnak bizony lesznek feladatai, lesznek, mert az iskolai testnevelést és sportot én e körbe sorolom. Az államnak feladatai lesznek - most ez teljesen mindegy, az önkormányzatot és államot itt egy pillanatra összemosnám -, hogy a versenyrendszerét ennek, például a diáksport versenyrendszerét menedzselje és segítse, be kell épülni valamiféle normatívának a sportfeladatok tekintetében. Azért tudjuk azt, hogy - mondjuk - nem azonos egy osztályterem és egy sportcsarnok világítása, megvilágítása, kivilágítása és tartósabb használata mondjuk egy intézmény életében, és azt is tudomásul kell valószínûleg vennünk, hogy lesznek olyan társadalmi szervezetek, amelyek ilyen feladatokat is át fognak vállalni, és ezek finanszírozva vannak. Aki az államtól, önkormányzattól feladatot vállal át, ahogy mondtam is, azt finanszírozni kell.

Itt, az adórendszerrel való kapcsolatnál egy megjegyzés: mindezt, amit elmondtam, azért mondtam el, mert van a fiskusnak, a mindenkori fiskusnak egy olyan szemlélete, amely arról szól, hogy gyakorlatilag ingyen finanszírozzuk a sportot, illetve más feladatoktól vonjuk el a sportfinanszírozás eszközeit. Én azt próbáltam láttatni, hogy önmagában ez nem igaz, és hogyha jól megnézzük a sportban mûködõ nagy jelentõségû vállalkozásokat - mert már ilyenek is vannak Magyarországon -, akkor látni fogjuk azt, hogy többféle csatornán is a sport által megtermelt költségvetési tételek valószínûleg - és ezt ki kellene számolni - nem is jutnak vissza a címzetthez, hanem valahol más területen jelennek meg.

(10.40)

Tehát én egy szemléletváltást szeretnék sürgetni a sportban, azzal - és ezt mindig hozzá kívánom tenni -, azzal, hogy magának a sporttársadalomnak is szemléletet kell váltani sportvezetõi, versenyzõi és minden szinten, mert enélkül az együttmûködés nélkül ez az Országgyûlés bármit tehet, a másik vége nem lesz meg a folyamatnak. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage