Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Én egy kötelezettségemnek kell hogy eleget tegyek. Itt Hack Péter bekiabálás útján jelezte, hogy nem volt: valóban tévedés is történt, egy másik Péter nevezetû személy nevét kellett volna mondanom, aki az SZDSZ-nek akkor vagy legalábbis korábban frakcióvezetõje volt, ugyanakkor más szabaddemokrata tekintélyes személyiségekre is hivatkozhatom ennek az ellenzésével kapcsolatban.

Az elõbb még itt ült az az államtitkár úr, aki annak idején - hát, hogyha megengedik, nem idézem, hogy mit mondott a mi javaslatunkra úgy bekiabálás formájában, mert az elnök úr megintene, hogy ilyen kifejezéseket használok. Tehát azt gondolom, hogy ezt mindenképpen fontos, hogy helyre tegyük. Ugyanakkor Kertész Zoltánra - szeretném kihasználni az alkalmat -, hogy most reagálhassak. Valóban: a Fidesz, az hosszú idõn keresztül szélmalomharcot folytatott annak érdekében, hogy a napirend elõtti hozzászólásoknak az intézménye, az valóban a megfelelõ helyére kerüljön, éppen ennek a jegyében lényegében az elõzõ négy évben, tehát a négyéves ciklusban nagyon ritkán szólt hozzá napirend elõtt, most pedig, a mostani vitában ennek az új Házszabály életbe lépésének az elsõ félévében lényegében magam személyesen hívtam fel a Ház levezetõ elnökeit, alelnökeit, lényegében minden alkalommal, hogy pontosan kérjék számon azokat a kritériumokat, amelyek a napirend elõttinél a Házszabályban szerepelnek. Ez így van.

És miután azonban a politika az egy verseny, ennek következtében olyan típusú versenyelõnyöket, miután ezt a kérésünket a levezetõ elnökök lényegében nem honorálták, nem méltányolták, ennek következtében lényegében minden párt élt azzal az eszközzel, amely ebben a helyzetben a lehetõséget biztosítja számára.

Magához a kérdéshez még egyetlen megjegyzést szeretnék fûzni, ez pedig az, hogy az elõzõ ciklushoz képest és a mostani ciklushoz képest elég lényeges különbség van a médiaviszonyokban. A nyilvánosság, az uralkodó médiakörök - úgy tûnik - elfeledkeztek arról az elvrõl, amit korábban négy éven keresztül vallottak, vagyis, hogy ellenzéki kormánykritikát kell gyakorolniuk. Lényegében a gondolatomat elmondtam, köszönöm szépen. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Most ez nem így van, lényegében az ellenzéki sajtó, az kikerült az ország nyilvánosságából, nincs lehetõsége az ellenzéknek, hogy elmondja saját véleményét. Maradt egyetlen hely, hogy a parlamenti direkt közvetítést - ettõl szeretnék önök megfosztani most õket. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage