Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Országgyûlés! Elhangzott, hogy nem ellenzéki jog a napirend elõtti felszólalás, és hogy az ellenzék többet szólal fel napirend elõtt, mint a kormánypártok. Persze, hogy nem ellenzéki jog, nyilvánvaló, hogy a parlament úgy mûködik, hogy a kormány terjeszt be tipikus esetekben törvényjavaslatot a parlament elé és ez meghatározza eleve a napirendi pontok témáját is. Ez alapvetõen egy helyes dolog. Éppen ezért van szüksége nagyobb mértékben a mindenkori ellenzéknek a napirend elõtti felszólalásokra, hogy ott viszont õ határozzon meg bizonyos országosan és általa nagyon fontosnak vett témákat. Ez így volt az elõzõ ciklusban is. Az akkori ellenzék is sokkal többször szólalt fel napirend elõtt, mint az akkori kormánypártok.

Kérem szépen, bebizonyosodott, hogy teljesen propagandaszólamok voltak azok a két évvel ezelõtt és azóta is folyamatosan hangoztatott kormánypárti felszólalások, miszerint õk figyelembe veszik az ellenzéknek a javaslatait, a társadalom véleményét. A kormánypártok azzal kezdték a mûködésüket, hogy a valóban hatpárti megállapodással létrehozott önkormányzati rendszert gyökerestõl felforgatták, most pedig az eddig konszenzussal létrehozott Házszabályt forgatják fel gyökerestõl. Sõt, 1994-ben is már 5 perben maximálódott a napirend elõtti felszólalás lehetõsége, míg a mai kormánypártok ellenzéki korukban korlátlan mértékben, korlátlan idõtartamban élhettek a napirend elõtti felszólalás lehetõségeivel. Az akkori ellenzéket védték a kétharmados törvények, szinte kormányzati jogokat gyakoroltak, hiszen nélkülük fontos kérdésben törvény nem születhetett. Ugyanakkor ma, a mai ellenzéket nyilvánvalóan nem védik a kétharmados törvények. Az egész kérdést nem lehet elválasztani a szélesebb helyzettõl, az országban az ellenzéki lapokat fojtogatják, a közszolgálati televízió nem kiegyensúlyozott.

A lényeg az, hogy a kormánypártoknak az a törekvése, hogy elzárják a nyilvánosság elõl az ellenzéket, hogy ne tudjon szólni közvetlenül a lakossághoz. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage