Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm szépen. Reagálni szeretnék néhány mondatban arra, amit az elõterjesztõ képviseletében Hack Péter képviselõ úr elmondott. Én mellesleg jelentkeztem és szerettem volna kérni, hogy ez a részletes vita: olyan kiterjedõen és mindenre kiterjedõen beszélt az elõterjesztõ képviselõ úr, amit az általános vitában kellett volna elmondani, mindazzal kapcsolatban, ami 1994-es Házszabály-módosítással bekerült a Házszabályba. Nagyon egyetértettünk mi 1994-ben egy dologban: soha jobb ideje nem volt a magyar Országgyûlésnek arra, hogy az ellenzék és a kormányzó pártok által egyformán elfogadható Házszabályt alkosson meg, mint 1994-ben. Mi akkor ebben nagyon egyetértettünk.

Én azt hiszem, kicsinyes és gyerekes dolog nekiállni utóbb annak, hogy visszakeressük egymás felszólalásait, mint ahogy azt Bauer képviselõ úr tette a Fidesszel kapcsolatban, hogy ki mit mondott 1990-ben és 1994-ben. Tudomásul kell vennünk, hogy van az ellenzéknek és van a kormánypártoknak elkülöníthetõ érdeke és egyszer ellenzékben voltunk, egyszer pedig kormányon vagyunk. Nekünk négy évig adatott meg a kormányzás, önöknek két évig. Mi nagyon örültünk 1994- ben, ahogy elnök úr elmondta, hogy minden olyan lényeges kérdésben megállapodás született közöttünk, amikor mi érzékenyen tudtunk reagálni az önök kormányzópárti kérdéseire, önök pedig a mi ellenzéki jogosítványokat követelõ, vagy kérést megfogalmazó igényünkre. Az az idõ valóban lehetõséget biztosított arra, hogy egy kiegyensúlyozott Házszabályt alkossunk meg, azonban önök ezt most két évvel késõbb, 44 pontot nem beszámítva, egyetlenegy politikai ponttal megtámadták. Ezt kifogásoltuk mindvégig, hogy 1990 óta teljes egyetértéssel sikerül megalkotnunk a Házszabályt, ez az elsõ olyan, amikor önök erõbõl kívánják ezt megváltoztatni.

Szigethy képviselõ úr az imént hivatkozott arra, hogy nem volt meg az elõzõ parlamentben a kétharmadunk. Tisztelt Képviselõ Úr! A ciklus vége felé voltak már a függetlenek is annyian, hogyha a függetlenek jogot kapnak, akkor bizony lehetõség lett volna nagyon sok minden megváltoztatására, de nem tettük azt, és képviselõ úr, a 40 százalékos kisebbségi jogosítvány írott formában már bekerült abba az anyagba, amit mi az Országgyûlés elé terjesztettünk. Más kérdés, hogy az alkotmányügyi bizottságnak nem volt rá ideje. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage