Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt elnök asszony! Tisztelt Országgyûlés! A vita során elhangzott egy-két olyan megjegyzés, amelyik Hack Péternek is, nekem is, egyszerûen a szavahihetõségünket kérdõjelezte meg.

(14.50)

Szeretném hangsúlyozni, hogy akik ismerik a parlamenti munkánkat, akár Hack Péterét, akár az enyémet, tudhatják, hogy nem megyünk bele olyan csínbe, hogy bárki hazugságon foghasson. Tehát ami ezzel kapcsolatos volt, azt visszautasítom. Visszautasítom azt a jelzõhasználatot is, ahogy Kovács Kálmán foglalkozott mind Hack Péternek a felszólalásával, mind pedig az enyémmel. Így nem lehet. Itt nem lehet vitatkozni, nem lehet címkézni, érveket szeretnénk hallani.

A pontosítás kedvéért ebben a körben egy mondatot szeretnék még mondani. Orosz Sándor az általam közölt adatot, hogy a Kisgazdapárt megszólalt-e napirend után, megkérdõjelezte. Ezzel kapcsolatban szeretném hangsúlyozni, hogy én az információmnak a forrását megjelöltem, ez a Magyarország politikai évkönyve, és azt is megjelöltem, hogy ez a statisztika az 1995. január 1. és december 31. közötti adatokat tartalmazta. Ezzel a pontosítással azt hiszem, hogy nem vitatkozunk, én is ezt mondtam. Tehát ebben nincsen vita. Annak pedig örülök, hogy Gyõriványi Sándor most már úgy nyilatkozott, hogy lehetõleg a Kisgazdapárt is ezek szerint élni fog ezzel a lehetõséggel, hiszen ez világos. Napirend után bármelyik képviselõ, bármilyen idõtartamban, bármilyen témáról, amit fontosnak tart, beszélhet. A képviselõi jogait itt gyakorolhatja.

Egy minõségi kérdés van: hogy minek van elsõbbsége. Hétfõn kompromisszumban belementünk: igen, elfogadjuk, hogy a napirend elõtti felszólalásoknak, és azt követi a napirend szerinti munka. Kedden már nem. Kedden a parlament érdemi munkájának van elsõbbsége. Csak errõl szól a módosító indítványunk. Nem másról. Azzal foglalkozunk elõször, amirõl a parlament többsége a napirendjében határozott és nem arról, amit egyes képviselõk, képviselõcsoport-vezetõk éppen rögtönözni óhajtanak, a parlament többségi döntését félretéve.

Aki ezt a kompromisszumot nem képes megérteni, hogy hétfõn gyakorlatilag marad ez az elsõbbségi rendszer, kedden pedig az érdemi munka élvez elsõbbséget, akkor azzal én nem tudok vitatkozni. Köszönöm. (Taps a bal oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage