Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Ház! Hegyi Gyula képviselõtársam utalt itt némely módosító indítványok benyújtásával kapcsolatban, amelyet nekem volt módomban elkövetni az indítványok benyújtását, amely azt váltotta ki, hogy Koscsó Lajos képviselõtársunk a Magyar Szocialista Párt részérõl a javaslat vitájában egy elég kemény támadást intézett az ellenzék felé, amelyben az ellenzéket obstrukcióval vádolta, majd amikor én erre egy beszéddel válaszoltam, hogy az ellenzék - higgyék el- nem obstruálja a törvényjavaslatokat, de lehet bemutatni természetesen obstrukciós megoldásokat, akkor többen ingatták a fejüket az MSZP képviselõcsoport részérõl, hogy nem megy ez olyan könnyen. Én csak arra akartam rávilágítani ezzel az 1200 módosító indítvánnyal, hogy amennyiben az ellenzéki képviselõk kívánnának élni azzal a lehetõséggel, hogy törvényjavaslatokat obstruktív módon megpróbálnának szétvitatni, szétbombázni a javaslatokat, akkor itt a mai számítógépes lehetõségek mellett egyébként tízezer számra lehetne beadni minden egyes törvényjavaslathoz módosító indítványt, ami egyébként egyikünknek sem érdeke.

Ez csak egy példafelmutatás volt, mint lehetõséget próbáltam felmutatni, és egyáltalán nem akartunk azzal a szándékkal élni, hogy ezt a parlament végigszavazza vagy bármi egyéb, csak meg akartam mutatni magát a lehetõséget, hogy lehetne ilyeneket tenni - de mi nem obstruáltunk, és nem kívánunk a késõbbiekben sem obstruálni, és örülök, hogy Hegyi Gyula képviselõtársam észrevette, hogy azért ebben nem volt benne az obstrukciós szándék, csak ennek a felmutatási lehetõsége, hogy természetesen lehetõség van ilyenre is. És arra is utalni szeretnék, hogy minél több jogot - és ezt már többször is mondtam -, minél több jogot biztosít egy Házszabály az ellenzék számára, és egyébként sok nyugati Házszabály nagyon sok jogot biztosít az ellenzék számára természetesen, ezzel nem próbálom Hack Péter képviselõtársam által az elõzõekben elmondottakat kétségbe vonni természetesen, de amennyiben minél több jogot biztosít, annál kevésbé érdeke az ellenzéknek az obstrukció, mert a rendes vita lehetõségében számára lehetõség nyílik. Amennyiben ezek a jogok korlátozottabbak, akkor az ellenzék rákényszerül arra, hogy esetleg más eszközökhöz nem tud nyúlni, máshogy nem tud védekezni.

Tehát még egyszer elmondom: az én indítványaim csak egy lehetõség felmutatását próbálták bemutatni, és nem kívánunk a késõbbiekben sem ezekkel a lehetõségekkel élni, amennyiben a normális párbeszédet fenn tudjuk tartani a kormányzattal. Elnézést, hogy húsz másodperccel tovább beszéltem. (Szórványos taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage