Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Az arányosság kérdésében szeretnék csatlakozni mindahhoz, amit a képviselõ úr elmondott. Arányosságot biztosít a választási rendszer, ezért ülünk így a patkóban, ahogy itt ülünk. Ez egyfajta ülésrendet jelenthet. De ezt komolyan lehet gondolni, hogy a parlamenti felszólalásokban efféle arányossághoz igazodva lehessen felszólalni? Ha egy törvény kétszáz szakaszból áll, akkor ez azt jelenti, hogy a kormányzó pártok beszélhetnek róla sokkal többet, az ellenzéki pártok, a legkisebb, pedig már csak két percet beszélhet maximum a preambulumról. Az idõarányosságot össze akarják kapcsolni a létszám- arányossággal. Ezt akkor sem értettem, amikor ezt a képviselõcsoport vezetõje, Petõ Iván felvette a vezérszónoki rendszerrel kapcsolatban.

Ha a munkánkat komolyan vesszük és a Házszabályt be akarjuk tartani, hogy az általános vitában mirõl lehet beszélni és a részletes vitában mirõl lehet beszélni, akkor nem lehet azt elvárni, hogy egyes képviselõcsoportok ugyanarról a törvényrõl tízszer annyit beszéljenek, mint a másik. Ha nem tudunk elszakadni, akkor nagyon ésszerûtlen parlamenti vita alakulna ki, hogyha itt egy-egy törvényjavaslat vitájánál önök a választási arányoknak megfelelõen kívánnak valakinek szót adni.

Az elõzõ Házszabályról csak egy mondatot. A kényszer hozta azt, hogy az új ciklus idejére lépett volna hatályba. Az a kényszer hozta, hogy nem tudtuk volna megoldani, hogy mindenki visszavonja a javaslatát és újból elõterjeszti. Ez volt az egyetlenegy kényszer. Érdemében mi azt vállaltuk, hogy ez akár a mi idõnkben életbe léphet. Képviselõ úr rázza a fejét. Minden szakértõ, aki mellettünk dolgozott, technikailag kivitelezhetetlennek tartotta volna, hogy fél évvel a választások elõtt úgy lépjen hatályba, hogy ez ne állította volna akkor fejre az Országgyûlés munkáját. Csak egy mondatot szeretnék még hozzáfûzni: nem egyéni ötletekrõl van szó, képviselõ úr, akkor, amikor a képviselõcsoport nevében valaki feláll, és napirend elõtti felszólalást tesz. Mögötte egy képviselõcsoport van, és az egész Házszabályunk úgy épül fel, hogy preferálni kívánja a csoportjogokat. Ezért nem egyéni ötletekrõl van szó, hanem egy képviselõcsoport által fontosnak és rendkívüli ügynek tartott kérdésrõl. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage