Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF)): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Már az elõzõekben is szerettem volna reagálni, hiszen többször felmerült, hogy a napirend elõtti hozzászólás helyett miért nem kezdeményezünk politikai vitanapot. Mi az ifjúság ügyében többször kezdeményeztünk politikai vitanapot és immárom két év eltelt - kormánypárti és ellenzéki képviselõk - és nem sikerült ezt a politikai vitanapot létrehozni.

(16.00)

Ennek köveztében, amikor bármikor felszólalunk az ifjúság ügyében, vagy bármelyik képviselõ felszólal, akár kormánypárti, akár ellenzéki, akkor nyugodtan azt mondhatja, hogy azért szólal fel napirend elõtt, mert úgy gondoljuk, hogy országos és fontos és sok esetben sürgõs ügy is. A másik dolog, amiben - többször elhangzott - a kormánypárt, a kormánypártok engedményt tettek, hiszen a felszólalások sorrendje egy kormánypárti - egy ellenzéki. Én úgy hiszem, hogy miután a matematika szabályai szerint a kormánypárti képviselõk többen vannak, ennek következtében nem egyszer precedens volt arra, hogy már csak kormánypárti képviselõk voltak, és akkor az engedmény nem érvényes, mert senki sem kötelezheti az ellenzéki képviselõt, hogy szólaljon föl, hogyha nem akar. Én azt gondolom, hogy a kormánypárti képviselõknek is ebben az esetben épp annyi joguk van, hozzátéve, hogy egy nagyobb frakcióban egy emberre kevesebbszer jut idõ. Ez magától értetõdõ, ez bárkivel, bármikor így mûködött, hiszen nyilvánvaló, hogy a frakció mûködési rendjében ez egy belsõ szabályozást is jelent.

Én nem hiszem, hogy etikai kérdésnek kellene azt felvetni, és én magam akár személyes megtámadtatásnak is tekinthetném, hogy voltam szíves az alkotmány általam is nagyon fontosnak ítélt rendjét megzavarni az egyetemi autonómiával. Én úgy gondolom, hogy az egyetemi autonómia kérdése legalább olyan fontos az oktatás területén, mint az ország területén az alkotmány kérdése. Nem hiszem, hogy ezzel megzavartam az alkotmányozást, hanem úgy gondolom, hogy felvetettem egy olyan problémát, ami folyamatosan, többször megjelent, és semmiféle megoldás nem született rá. (Taps a képviselõ asszony körüli helyekrõl.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage