Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elõadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Az emberi jogi, kisebbségi és vallási bizottság mindig örül, amikor dolga akad ebben a Házban, magyarán, amikor olyan törvényjavaslatok kerülnek elénk, amelyek valamilyen módon az emberi jogokat garantálják, a kisebbségi jogokat garantálják, a vallásszabadság körét bõvítik, vagy pedig - mint jelen esetben is történik - egy olyan európai jogharmonizációs lépésrõl van szó, amely tulajdonképpen megerõsíti a helyünket Európában. Örülünk tehát, hogy az Európa Tanácsnak ez az egyezménye a Ház elé került, és természetesen az emberi jogi, kisebbségi és vallási bizottság támogatja ezt a törvényt.

Mindenképpen utalni kell arra, hogy bár ez az Európa Tanácsnak az egyezménye, tudomásom szerint még nem minden európai ország lett részese ennek az egyezménynek, hanem pontosan 13 ország. Sajnálatos módon a szomszédos országok egyelõre még nem szerepelnek ennek az egyezménynek a tagállamai között. Õszintén reméljük, hogy a magyar elfogadás pozitív példa lesz a szomszédos országok számára is, hogy elfogadják ezt az európai egyezményt. Hiszen anélkül, hogy errõl részletesebben beszélnék, mindannyian tudjuk, hogy a határokon átlépõ televíziózás elsõsorban az egymással határos országok között fontos és jön szóba, bár természetesen egész Európán belül is értelme van ennek.

Utalnék mindenképpen arra, hogy az emberi jogi, kisebbségi bizottságban egyhangúlag fogadtuk el az általános vitára bocsátást. Talán ellenzéki képviselõtársaim nevében is mondhatom, illetve a bizottságban elhangzott véleményüket tolmácsolhatom, hogy amennyiben ilyen jogharmonizációs törvények jönnek elénk, azt minden párt támogatja a bizottságban.

Egyet kell azzal is érteni, amit államtitkár úr már említett, hogy a szeszesital-reklámok továbbsugárzásával kapcsolatban jogos és helyes belsõ hazai megfontolásokat érvényesíteni. Azt most nem célszerû itt tárgyalni, hogy ennek a szabályozásnak pontosan milyennek kell lenni. Az azonban mindenképpen jogos és helyes, hogyha a Magyar Országgyûlés, illetve a magyar kormány fenntartja a jogot, hogy a szeszesital-reklámokkal kapcsolatban belsõ szabályozást léptessen életbe. Ezek alapján az emberi jogi bizottság nevében támogatom ennek az európai egyezménynek a megerõsítését. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage