Kósa Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA FERENC, a kulturális bizottság alelnöke, a bizottság elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyûlés kulturális és sajtóügyekkel foglalkozó bizottsága június 5-én, majd június 12-én, tehát két alkalommal is tárgyalta a H/2552. számú határozati javaslatot. A határainkat átlépõ televíziózásról szóló európai egyezmény megerõsítésérõl szóló határozati javaslatot a bizottság valamennyi tagja támogatja, és egyhangú szavazással elfogadásra ajánlja az Országgyûlésnek. Egyetértve az elõttem szólókkal csupán annyit említenék, hogy egyetlen olyan pontja volt a határozati javaslatnak, amelyet valamennyien aggályosnak éreztünk. Erre utalnék, amikor megemlítem, hogy a határozati javaslat az európai egyezmény XIV. cikkelyébõl az derül ki, hogy az egyezmény a filmalkotásokat 45 perc után reklámközvetítéssel megszakíthatja. Úgy éreztük, hogy ez az európai egyezmény nem tartja eléggé tiszteletben a mûvészeti alkotásokat, azoknak a mûveknek a sugárzását, amelyek pedig ezt a tiszteletet feltétlenül megérdemelnék.

Úgy éreztük, hogy az egyezménynek ez a XIV. számú cikkelye feszültségben áll, mondhatnám azt, hogy ellentétben áll az általunk hozott médiatörvény 17. §-ának (6) bekezdésével, amely viszont az egyes mûalkotások megszakítását a szerzõ vagy annak jogutódja elõzetes hozzájárulásától teszi függõvé. Ezért kértük az illetékes szakjogászokat, minisztériumokat, hogy mérjék föl, vajon nem zárja-e ki az egyezményhez való csatlakozásunk ezt a szigorúbb és törvényesebb mûalkotás-tiszteletet, amit mi, a magunk számára a médiatörvényben elfogadtunk.

(16.40)

A szakértõi vélemények egybehangzóan igazolták, hogy a saját területünkön, tehát a magyarországi közszolgálati televízióban hozhatunk a mi törvényünknek megfelelõen szigorúbb és az értékek tiszteletét törvényesen garantáló szabályokat, és ezt alkalmazhatjuk. Erre garanciát ad ez az egyezmény.

Mindezek alapján csak megismételni tudom, hogy mindahhoz, hogy a kormány megtehesse a médiatörvény más passzusaiból rá háruló feladatokat, szükséges az Országgyûlés hozzájárulása. A kulturális és sajtóbizottság kéri a parlamentet, hogy mielõbb fogadja el e határozati javaslatot. Köszönöm. (Taps a bal és a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage