Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Hölgyeim és Uraim! Néhány ehhez a területhez kapcsolódó módosító javaslataimról szeretnék néhány szót mondani és ezeket indokolni, hogy miért tartottam fontosnak.

Az ajánlás 4. pontjában ahol a törvényjavaslat egyrészt állami egyetemekrõl, másrészt pedig nem állami egyetemekrõl beszél, egy kiegészítõ javaslatot tettem meg, amelyben javasoltam, hogy nevesíteni kellene az egyházi, az alapítványi, a magán és tehát nem államilag fenntartott intézményeket. Hogy miért tartom ezt szükségesnek azt hiszem, hogy Orosz professzor úr is beszélt már az egyházi egyetemeknek, illetõleg az egyházi iskoláknak a fontosságáról.

(17.50)

Itt mindenképpen szükségszerû lenne az, hogy megjelenjenek azok az egyetem típusok, amelyek, végül is a magyar felsõoktatás egészét tekintve, annak szerves részei és olyan komoly feladatokat látnak el, amely feladatok az egész felsõoktatás tevékenységét jelentik. Azért is tartom fontosnak az egyházi felsõoktatási intézményeknek a nevesítését, mert itt az alkotmányban biztosított jogok kielégítésérõl van szó. A vallási és lelkiismereti szabadság alapján is szükséges lenne, hogy ezt mindenképpen nevesítsük.

Ehhez a kérdéskörhöz kapcsolódik a 35. pont. Én most a sorrendet felcserélem, de az ajánlás 35. pontjában a javaslatom az egyházi egyetemek finanszírozására vonatkozik. Itt a törvényjavaslat azt mondja, hogy az állam megbízás alapján finanszírozza az egyházi felsõoktatást. Itt viszont szintén az alkotmányra szeretnék hivatkozni, hogy pontosan a lelkiismereti és vallásszabadság alkotmányban elõírt érvényesülése miatt - véleményem szerint - az állam köteles ezeket az intézményeket finanszírozni és nem pedig a mindenkori miniszternek a kénye-kedvére kell hogy bízzuk, hogy most ezek az egyetemek kapnak-e finanszírozást vagy nem kapnak finanszírozást. Arról nem is beszélve, hogy adott esetben, ha nem feltételezzük a miniszter teljes jóindulatát, akkor elõfordulhat, hogy a keretszámok megállapításánál olyan keretszámokat állapít meg, amelyek az egyetem mûködését lehetetlenné teszik.

Ezért javasoltam ennek a passzusnak az elhagyását, és szeretném még egyszer felkérni képviselõtársaimat, hogy támogassák ezt a javaslatot, mert itt valóban az alkotmányban biztosított lelkiismereti és vallásszabadság megvalósulásáról és érvényesülésérõl van szó. Márpedig abban az esetben, hogyha a miniszterre bízzuk annak eldöntését, hogy mit és milyen módon finanszírozzon, akkor ebben a kérdésben nem várhatunk objektív döntést.

A 22. pontban a felsõoktatási szövetségre vonatkozó rész elhagyását javasoltam. A KDNP egyértelmûen abban érdekelt és azt tartja fontosnak, hogy valódi egyetemek jöjjenek létre, és ne pedig ilyen látszatmegoldások, amelyeket ebben a törvényben a törvény javaslata a szövetség címszó alatt megvalósítanak. Ez csak arra jó ebben az esetben, hogy az igazi integrációt valamilyen pótcselekvéssel, jelen esetben ezekkel a szövetségekkel lehessen helyettesíteni. Ebben a részben én ezeket a módosító javaslataimat szerettem volna indokolni.

Még egyetlen javaslatra tennék utalást, a 64. pontban, az ajánlás 64. pontjában a felsorolást, ahol a gyakorlóiskolák, tanmûhely satöbbi felsorolás van, én javasoltam, hogy egészítsük ki a szöveget a tanreaktor és a mûvészeti mûhely kifejezéssel. Itt nem egy egyedi lobbyérdekrõl van szó. Ilyen vádat kaptam a bizottsági ülésen, hogy itt a lobbyérdekeknek megfelelõen kívánunk javaslatot tenni.

Valóban a Mûszaki Egyetem javaslatára tettem meg ezt a javaslatot, de egy tanreaktor, azt hiszem, hogy adott esetben sokszor nagyobb intézménynek tekintendõ, és adott esetben, a mûszaki felsõoktatás szempontjából fontosabb intézménynek tekinthetõ, mint adott esetben egy-egy gyakorló óvoda vagy kisebb tanmûhely. Ezért szükséges ennek a nevesítése. Arról nem is beszélve, hogy országos igényt elégít ki. A mûvészeti mûhely kiegészítés pedig más képviselõtársaim javaslatával is egybeesik. Tehát azokat a mûvészeti mûhelyeket szükségesnek tartjuk nevesíteni, amelyek a felsõfokú szakemberképzéshez elengedhetetlenül szükségesek. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage