Nacsa János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NACSA JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Mint az elõbb a hozzászólásomban említettem, tulajdonképpen a doktori képzésben részt vevõ hallgatóknak a témakörével kapcsolatos a második módosító indítványom, amely az ajánlás 135-ös sorszáma alatt szerepel.

Mi indokolta, hogy egyáltalán módosító indítványt nyújtottam be? Az indokoltságát az adja, hogy a felsõoktatási intézmény hallgatója, amennyiben simán nappali hallgató, nappali tagozatos hallgató, akkor egyértelmû, hogy a 27. § (1), (2), (3) bekezdésében foglaltak természetesen vonatkoznak rá, sõt a (4), (5) bekezdés is a hallgatói jogviszonnyal kapcsolatos dolgokat rendezi. Ugyanezt a doktori képzésben résztvevõkre vonatkozóan, hogy ez a képzés idõtartama mikor kezdõdik és meddig tart - ezt nem ilyen természetes egyszerûséggel, nem ilyen egyszerûen mutatja be ez a paragrafus, ezért javasoltam azt, hogy 27. § a (6)-os, tehát egy új bekezdéssel, a (6)-os bekezdéssel egészüljön ki, amelyben szerepeljen az, hogy a doktori képzésben a tanulmányi idõtartam három év, amelyet sikeres abszolutórium esetén az intézményi doktori tanács a disszertáció elkészítése érdekében legfeljebb további egy évvel meghosszabbíthat.

(18.10)

Úgy gondolom, hogy nem csupán azt teszi pontossá, hogy a doktori képzés egy adott intézményen belül milyen idõtartamot foglalhat el, hanem arra is vonatkozhat ez a kiegészítés, amit az elõzõ, az 51-es módosító indítványunkban már szerepeltettem, hogy abban az esetben, tehát amikor a doktorandus önhibáján kívüli esetekben - akár intézményi, akár idõjárási és a kísérletekkel kapcsolatos egyéb befolyásoló körülmények miatt - nem teljesíthette azon feladatát, hogy megvédje a doktori disszertációját, ebben az esetben adjon módot és lehetõséget a törvény meghosszabbítani a tanulmányi idõt egy évvel, egy olyan kivételes szituációban, amely kivitel nem általános, hanem a doktori képzés, abszolutórium sikeres megvédéséhez kötné ezt az egy évvel történõ meghosszabbítást.

Ez egyszersmind biztosítékot is jelenthetne arra vonatkozóan, hogy a doktori képzés már elvégeztetett, másrészt már csak a doktori disszertáció megvédése van hátra. Ez esetben, ha az adott bizottságok végiggondolják, én úgy gondolom, hogy nem csupán a magunk és nem csupán a módosító indítványt tevõk javaslatának elfogadásával, hanem az intézményeknek a késõbbi idõben felmerülõ kérdéseinek a tisztázásában is segítséget nyújtanak, és ha a törvény ehhez hozzájárul, akkor azt hiszem, sikeresen tettük, amit tennünk kellett. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage