Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Egyetlen ponttal kapcsolatban engedjék meg, hogy megerõsítsem a Néppárt általam benyújtott javaslatát, amely sajnos ugyancsak nem nyert el bizottsági támogatást.

A Felsõoktatási Tudományos Tanács összetételérõl van szó. Az eredeti elõterjesztõ szerint ennek 29 tagja van. Megítélésem szerint a 224. számú javaslatról van szó. Nem, a lényeg nem a számok szaporításában van, a tagszámszaporításban, hanem olyan hiány pótlásában, ami feltétlenül orvoslást kíván. Jelenleg ugyanis sem a történelmi egyházaknak nincs képviselete ebben a meghatározó szerepû testületben, sem az alapítványi, illetve magánegyetemeknek, -fõiskoláknak. Továbbá egyetlenegy meghatározott hallgatói érdekvédelmi szervezet az, amelyik nevesítve szerepel. És mindennek az orvoslására mi létszámemelést javaslunk, de természetesen értelemszerûen átalakítható a tanács úgy, hogy az arányok megtartásával netán csökkenjen a számuk. De túl bonyolult lett volna a módosítványt úgy tenni meg. A lényege az, hogy a négy történelmi egyház felsõoktatási intézményei nyerjenek képviseletet, jelentõsen emelkedjék a fõiskolai hallgatók érdekvédelmi testületeinek a képviselete, és nyerjenek lehetõséget az alapítványi, illetve magánfelsõoktatási intézmények is, legalább minimális képviselethez.

(18.20)

Úgy gondolom, hogy ez feltétlenül mérlegelést érdemel, hogyha azt kívánják, hogy ez a testület ne egyszerûen verdikteket mondjon ki, határozatokat hozzon, hanem valóban egy mérlegelõ, az érdekeltek szempontjait minden oldalról megtárgyaló testület legyen. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage