Horn Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Abban a sajátos helyzetben vagyunk, ami - sajnos - ritka itt a parlamentben, hogy egyetértünk az ellenzéki pártok egy képviselõjével. Ha figyelmesen végigolvassa Szabad György képviselõtársam a törvény módosításait, és hogyha módja lett volna részt venni a bizottsági vitában, ahol - sajnos - az ellenzéknek sokszor nem volt módja részt venni, és ezért ez megnehezítette jelentõs mértékben a dolgunkat, akkor azt hiszem, azt a szándékot, amit most számon kért, megtalálhatja magában a módosító indítványunkban. Tehát ebben feltétlenül egyetértünk.

Fölhívnám a figyelmét még arra, hogy 226. számmal jómagam beadtam egy olyan módosító indítványt, amely, azt gondolom, hogy a képviseletnek egy hosszabb távon érvényesülõ megoldását jelentheti, hiszen ez azt mondja, hogy az FTT tagjainak megválasztásakor a nem állami intézményeknek arányos képviseletet biztosítani kell. Hiszen nem tudjuk azt, illetve én reménykedem abban, hogy a továbbiakban nemcsak egy-egy hely kell ennek a két, mondjuk, az egyházi és a magánszférának egy ilyen Felsõoktatási és Tudományos Tanácsban, hanem meg fog nõni mind az egyházi, mind a magánszférában az egyetemek, fõiskolák száma, és akkor ennek megfelelõen nem kell állandóan törvényt módosítani.

Tehát szeretném jelezni, hogy mind a Felsõoktatási és Tudományos Tanács döntési kompetenciájának jelentõs megnövelésében - amellyel kapcsolatban a két koalíciós partner közösen adott be módosító indítványokat -, mind pedig a két terület, tehát az egyházi és a magánszféra kötelezõ jellegû képviseletében egyetértés van közöttünk.

Még annyit hadd mondjak Szabad tanár úrnak, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája ebben az esetben nem egy szervezete a hallgatói önkormányzatoknak, hanem a törvény szerint egy olyan országos testület, amelyet a szervezetek, a hallgatói szervezetek hoznak létre. Tehát nem arról szól a tervezett szöveg, hogy egy adott érdekképviselet kapjon valamiféle jogosítványt, hanem arról, hogy ezek a testületek, amelyek léteznek, válasszanak maguk az FTT-be képviselõt. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage