Körösfõi László Tartalom Elõzõ Következõ

KÖRÖSFÕI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A felsõoktatási törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványaim közül egyrõl szeretnék részletesen szólni. Ez az ajánlás 285. pontjában található. A módosító indítványom lényege, hogy a szakképzés új szintjét jelentõ akkreditált iskolarendszerû felsõfokú szakképzés ne csak felsõoktatási intézményekben valósulhasson meg, hanem olyan esetben, hogyha megállapodást köt a felsõoktatási intézmény a szakközépiskolával, akkor szakközépiskolában is lehetséges legyen ezt a képzési módot megvalósítani, gyakorolni.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a kettõ között a különbség az lenne, hogy amíg a felsõoktatási intézményben végzett akkreditált szakképzésnél hallgatói státuszban részesülnének a hallgatók, a szakközépiskolai esetben pedig a szakképzési törvény szerinti tanulói státuszban. Mind a kettõ finanszírozást jelent, de az egyik esetben is normatív támogatás van és a másik esetben is, csak az egyik esetben a felsõoktatásra vonatkozó, a másik esetben a szakképzésre vonatkozó. Ezt a módosító indítványomat az oktatási bizottság és az elõterjesztõ képviselõje az oktatási bizottság ülésén támogatta. A bizottság egyhangúlag támogatta. Itt az ajánlásnál találkoztam azzal, hogy a költségvetési bizottság ülésén már az elõterjesztõ képviselõje nem támogatta - információim szerint a Pénzügyminisztériumnak voltak fenntartásai, és ezért a költségvetési bizottság sem támogatta. Nem egészen értem az okát, és szeretném felhívni a figyelmet arra is, hogy a szakközépiskolák a közoktatási törvény módosítása értelmében úgyis a jövõben már csak érettségi utáni képzést folytathatnak, szakképzést, tehát érettségivel együtt nem tudnak szakmát adni. Indokolatlan lenne, hogyha ebbõl a képzési módból ki lennének zárva, ez az elsorvasztásukat is eredményezhetné, azon kívül ha megfelelõ feltételekkel rendelkeznek, akkor felsõoktatási intézménnyel való megállapodás értelmében, ilyen képzésre mindenképpen alkalmasak lennének.

Még annyit mondanék indoknak a módosító indítványom mellett, hogy ezt az újfajta képzési módot, ami a köztudatban posztszekunderi képzés néven terjedt el, ezt egy elõkészítõ bizottság hosszú idõn keresztül tárgyalta, készítette elõ, és ebben a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium, valamint a Munkaügyi Minisztériumnak a képviselõi az elõterjesztés során egységes állásponton voltak, és az õ álláspontjuk is az volt, hogy mindkét, tehát felsõoktatásban és középoktatásban is, szakközépiskolában is lehetséges legyen ez a fajta képzési mód.

Kérem a tisztelt Házat, hogy a módosító indítványomat támogassák, és az elõterjesztõt pedig arra, hogy a módosító indítványomat majdan, annak idején, úgy, ahogy az oktatási bizottság ülésén is tette, szíveskedjék támogatni. Köszönöm a szót.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage