Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Mint mindnyájunk elõtt ismeretes a magyar egészségügy elég nehéz helyzetben van, s több olyan intézkedés történt, amelyik egészségügyünk állapotát nem igen javítja. Csak egy példát mondjak: a tízezer ágy leépítése, a kórházak létszámának, kórházak számának csökkentése stb., stb.

Én jelen napirend elõtti felszólalásomban a közegészségüggyel szeretnék foglalkozni. Elsõsorban a nagyvárosok, és különös tekintettel Budapest közegészségügyével. Tudjuk azt, hogy a kánikula beálltával idén - sajnálatos módon - komoly ételmérgezés viselte meg fõvárosunkat, több ezer ember betegedett meg és több száz embert kellett kórházban ápolni emiatt. Elõreláthatóan és várhatóan már e hét végén is megint beáll a kánikula, 30 fok feletti hõmérséklet lesz Budapesten, és mint tudjuk mindnyájan, a meleg, a kánikula a fertõzések veszélyét növeli, tehát a veszélyt jelentõsen növeli ez a kánikula.

Most én három veszélyforrásra szeretném felhívni a tisztelt Ház és a kormány figyelmét. Elõször az élelmiszerek és a közétkeztetés problémájára. Ha járjuk a várost, látjuk azt, hogy élelmiszerek - elsõsorban zöldségfélék, de sajnálatos módon húskészítmények is - nemcsak a piacon viszonylag ellenõrzött körülmények között kerülnek forgalomba és árusításra, hanem útszéleken, járdaszigeteken, nagyobb közterületeken, a Móricz Zsigmond körtéren, aluljárókban árulják a zöldséget, erõsen fertõzött állapotban, az autók gõzében, tehát ezeknek a megvétele és fogyasztása bizony komoly veszélyt jelent.

A másik nagy problémát, amit lát a Független Kisgazdapárt, az a közterületek parkjai, és elsõsorban azok játszóterei és a játszótereken belül lévõ homokozóknak a problémája. Azelõtt a Kertépítõ Vállalat ezt felelõsséggel a fõvárosban karbantartotta. Sajnálatos módon ez a Kertépítõ Vállalat most nem létezik, és az önkormányzatok hatáskörébe került a parkok tisztántartása, rendbentartása. Én nem tudom, hogy önök közül kinek van kisgyermeke, vagy kisunokája, akit kénytelen a játszótérre vinni, és látja reggelenként azt az állapotot, mely ezekben a homokozókban uralkodik. Tudjuk azt, hogy mivel a gazdasági helyzetünk jelentõsen romlott, ezért nagyon sok budapesti állattartó - akár ebet, akár macskát tart - bizony sajnos kiteszi az utcára, és egész éjjel falkákban a kutyák jönnek-mennek a parkokban, ott piszkítanak és komolyan megfertõzik ezeket a homokozókat, ahol azok a kis 2-3 éves gyermekek, akik homokoznak, bizony szájukba veszik ezt a homokot, és ez egy újabb, igen jelentõs fertõzésveszélyt jelent.

A harmadik nagy veszélyforrás a nyári fürdõzés és a vizek szennyezettsége közötti összefüggés. Sajnálatos módon a mai gazdasági helyzetben az emberek nagyon nagy része nem tudja megfizetni az igen drága strandoknak a belépõjegyét. Vitatott a strandoknak a vízminõsége is, de tételezzük fel, hogy a vízminõség ellenõrzöttebb, és ezért kevésbé veszélyforrás, azonban egyre többen válasszák, éppen gazdasági okok miatt az ingyenes fürdõzés lehetõségeit, a szabad fürdõket, nemcsak a Dunát, hanem különbözõ bányatavakat, tavakat, amelyeknek a vízminõsége nem túlzottan kielégítõ.

Én nemrégen a déli részén Budapestnek, tehát a Budapest alatt lévõ Duna- ágnak a vizét néztem, nagyon sokan fürödtek benne az elmúlt két hétben, amikor arra jártam. Bizony az a víz már szemrevételezve is - nem mikroszkóppal is - megállapítható, hogy nagyon alkalmatlan a fürdésre.

Éppen ezeknek az elsorolása és a veszélyforrások megemlítése után kérem a kormányt azonnali intézkedésre, mert egy ilyen kétmilliós város, de a többi, országunk nagyvárosa is komoly veszélynek vannak kitéve, és el kéne kerülni, mert jelentõs, ezrek, tízezrek betegedhetnek meg, és a magyar egészségügy mai állapotában ez szinte megoldhatatlan problémát okoz. Tehát fõleg a megelõzésre (Elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ lejártát.), fõleg az ellenõrzésre felhívom a kormány figyelmét. Azonnal várjuk az intézkedésüket. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage