Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Valóban nagyon fontos problémára hívta fel a tisztelt Ház és a lakosság figyelmét képviselõ úr, meg kell azonban jegyeznek - talán nem elõször ebben a Házban -, hogy a lakosság egészségi állapotát legkevésbé, legfeljebb 15-20 százalékos mértékig befolyásolja az egészségügyi ellátási szervezet. Sokkal inkább a környezet és az életmód az, ami hatással van a halálozásokra és a megbetegedésekre.

Kétfelé választanám a problémát. Ami a járványügyi helyzetet illeti, ebben az országban a szalmonellózisok kivételével az ország járványügyi helyzete igenis kedvezõ, nagyon sok ténnyel tudnám alátámasztani ezt az állításomat - nem teszem az idõ rövidsége miatt. Ami viszont kedvezõtlenebb és ellentmondásosabb, az az ország közegészségügyi helyzete, és ebben nagyon fontos szerepet játszik az, hogy a privatizációval megváltozott az ország gazdasági stuktúrája, és a kis- és középüzemek, amikor a piaci igényeknek megfelelõ rugalmassággal profilt változtatnak, a gazdaságossági szempontok mellett a lakosság, a munkavállalók egészségvédelmének szempontjaira sokkal kevésbé ügyelnek.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megyei és városi intézményeken keresztül felügyeletet gyakorol az ország közegészségügyi viszonyai felett, a hatósági munka, a hatékony megelõzés azonban nehezített. Nehezített, mert kétség kívül az igényekkel nem tartott lépést a költségeknek a növekedése. Annak ellenére mondom ezt, hogy idén is 10-11 milliárd áll az ÁNTSZ és a közegészségügyi programok rendelkezésére. Ezért nagyon fontos ebben a kérdésben a társadalmi összefogás, és az is fontos, hogy a szennyezõk, a károkozók térítési és kártérítési kötelezettségének is szerezzünk érvényt, mint ahogy erre törekszünk most a szalmonellajárvány következményei kapcsán. Köszönöm szépen. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage