Jánosi György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. JÁNOSI GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony! Tisztelt Ház! Az ajánlás 36. pontja alatt szereplõ módosító indítványhoz szeretném a tisztelt Ház és mindenekelõtt a kormány támogatását megnyerni. A módosító indítványt Horn Gábor képviselõ úrral közösen adtuk be, attól a szándéktól vezérelve, hogy egy hiányt próbáljunk pótolni. Véleményünk szerint a módosító indítvány választ ad azokra a gondokra, amelyek a nemzeti alaptanterv elfogadása után elsõsorban az érettségit adó középfokú tanintézeteket feszítik ma.

Mindannyin tudjuk, hogy a nemzeti alaptanterv, amit a kormány elfogadott és amelynek alapelveit itt most ez a törvénymódosítás erõsíti meg, a tizedik évfolyamig határozza meg az egységes és általános kimeneti követelményrendszert az oktatás, a közoktatás rendszerében.

A nemzeti alaptanterv elfogadása után sokan fogalmazták meg azt az aggályukat, hogyha a tizenegyedik és tizenkettedik évfolyamra nem állapít meg a nemzeti alaptanterv egységes és közös tantárgyi követelményrendszert, akkor a magyar közoktatás az egyik legfontosabb értékét veszítheti el. Azt az értékét, amit Európa-szerte, világszerte elismertek, és ami abban rejlett, hogy a magyar közoktatás közismerten nagyon széles és általános alapozó mûveltséget nyújtott a felnövekvõ generáció számára. Sokan féltek attól a nemzeti alaptanterv elfogadása után, hogy a középfokú tanintézetekben, az érettségit adó középfokú tanintézetekben, a 11. és 12. évfolyam egyszerû felvételi elõkészítõ tanfolyammá vagy évfolyammá degradálódik.

(10.50)

Ezt a problémát igyekszik áthidalni ez a módosító javaslat, világossá téve, hogy az érettségit adó középfokú tanintézetekben a 11. és a 12. évfolyamon is kell hogy legyen általános alapképzés a közismereti tantárgyakban.

A módosító javaslat azt kívánja megfogalmazni, hogy az érettségi vizsga általános követelményeinek tartalmaznia kell a 11. és 12. évfolyamon a közös és egységes tantárgyi követelményeket is, amelyeket meg kell követelnünk a felnövekvõ generációtól. Úgy hiszem, a módosító indítványt, amennyiben

elfogadja a tisztelt Ház és a kormány, valóban választ ad a gimnáziumok és a szakközépiskolák problémáira.

Ezzel az indítvánnyal függ össze természetesen más, késõbbi módosító indítványunk is, de hogy ott ne kelljen újra szót kérnem, csak jelezni szeretném. A késõbbiek során megfogalmazódik az a módosító indítványunk is, hogy a tankötelezettségi kor felemelésének bevezetésével párhuzamosan ezt a 11., 12. évfolyamra elõírt egységes és általános követelményrendszert össze kell hangolni, összhangba kell hozni a nemzeti alaptanterv általános követelményeivel, valamint az alapvizsga követelményeivel is. Ez nem jelent mást, mint hogy fokozatosan kiegészül a 11. és 12. évfolyamra elõírt követelményrendszerrel a jelenleg elfogadott nemzeti alaptanterv. Ehhez az indítványhoz és ezekhez az indítványokhoz kérem tehát a tisztelt Ház és a kormány támogatását. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage