Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Országgyûlés! A tankötelezettség kiterjesztésének híveként mindenesetre örömmel hallom, hogy ez a kívánalom egyre inkább részévé válik a közoktatásról való gondolkodásunknak. A konkrét problémával kapcsolatban legyen szabad jeleznem azt, hogy természetesen külön gondot jelent az általam elgondolt jövõképben is az, hogyha egy kettõs szintézisalkotási törekvés van, tehát a 10. évfolyam után és a 12. évfolyam után.

Legyen szabad azt a gondolatot hangsúlyoznom, hogy én úgy gondolom, nem szerencsés, ha addig is, amíg az általános tankötelezettség 18 évig el nem jut, az utolsó két év valamilyen formában ráadás jelleget ölt. Én úgy gondolom, akkor arra kell törekednie a minisztériumnak és mindazoknak, akik a tíz osztály után egy kisérettségit - hogy köznapi nyelvén nevezzen - kívánnak, hogy azok számára, akik 12 évfolyamot látogatnak, teljes és összefüggõ egységrõl adhassanak számot az érettségin.

Magyarán mondva: egy egész tojás birtokába kell jutnia mindazoknak, akik 16 éves korukban fejezik be a tanulmányaikat, mindazoknak, akik 18 éves korukban. Nem pedig úgy, hogy a 16 éveseknek járó tojás mellé még kapnak egy kis desszertet pótadagként. Akkor tessék (Az elnök pohara kocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) igenis az erõket arra koncentrálni - tudom, igen, látom, letelt a két perc -, hogy egy kisebb méretû tojás (de az egész ismeretanyagot egységként magában foglaló) jusson a 16 éves korban az iskolától búcsúzónak és egy nagyobb, de ugyancsak teljes áttekintésre törekvõ a 18 éves korukban végzõknek. Nem hiszem, hogy van más megoldás. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage