Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Horn és Jánosi képviselõ urak által benyújtott módosító indítványnak mind a tartalmával, mind a megfogalmazásával az elõterjesztõ egyetért. Az oktatási bizottság ülésén támogatta is a módosító indítványt, de a kormány a támogatandó módosító indítványok felét véglegesen csak csütörtöki ülésén fogja kialakítani - elõreláthatólag a plenáris ülésen is támogatni fogja.

Úgy gondolom, hogy jogosak mindazok a felvetések, amelyek a nemzeti alaptantervnek, illetõleg a 18 éves korig tartó iskolakötelezettségnek összefüggéseirõl szólnak. Mindazonáltal a nemzeti alaptanterv koncepciója, hogy az általános és egységesen kötelezett mûveltséget, mûveltség követelményeit szabja meg. Mindaddig, amíg a tankötelezettség 16 éves korig tart, a nemzeti alaptanterv nem tehet mást, minthogy erre a tíz évvel fogalmazza meg az általános mûveltség követelményeit.

A tankötelezettség kiterjesztésével, ami a képviselõ úr másik módosító indítványából egyébként ki is derül, ez a mûveltségi követelményrendszer szintén kiterjeszthetõ, valahogyan úgy, ahogy azt Szabad tanár úr mondta, hogy a kisebb tojásból egy nagyobb tojást csinálunk. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage